Ιστορικό ασθενούς με ένα κλικ

Ιστορικό ασθενούς με ένα κλικ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Ενα πρωτοποριακό πληροφοριακό σύστημα δημιουργήθηκε από επαγγελματίες υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρεια Κρήτης, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών. Δηλαδή ο θεράπων ιατρός, με το πάτημα ενός κουμπιού, θα γνωρίζει αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρει για τον ασθενή του, όπου κι αν βρίσκεται αυτός, καθώς θα είναι σε θέση να βλέπει όλο το ιατρικό ιστορικό του, ακόμα και αποτελέσματα εξετάσεων που έχει κάνει στο παρελθόν σε νοσοκομεία της Κρήτης. Πρόκειται για το σύστημα «Πανάκεια» που δημιουργήθηκε από την εμπειρία και το μεράκι μιας ομάδας επιστημόνων και γιατρών, επικεφαλής των οποίων είναι ο μηχανικός Η/Υ και διευθυντής Διεύθυνσης Πληροφορικής 7ης ΥΠΕ Γιώργος Μοσχοβάκης. Την ομάδα απαρτίζουν επίσης ο Δημήτρης Καραμπέτσος (γιατρός, επιμελητής Α΄ Νευροχειρουργικής Κλινικής ΠαΓΝΗ), Κωνσταντίνος Μαλάς (γιατρός, διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ρεθύμνου) και πλειάδα επιστημόνων που κατάφεραν να συγκεράσουν την εμπειρία τους για να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Μέχρι στιγμής το σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί σε όλες σχεδόν τις κλινικές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Κρήτης και σε αρκετές του «Βενιζελείου» και «Αγίου Νικολάου», ενώ στόχος είναι η λειτουργία του και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης.

Ουσιαστικά είναι ένα σύστημα διαχείρισης των πληροφοριών κατά τη νοσηλεία του ασθενούς, που προσφέρει στον επαγγελματία υγείας τη σωστή πληροφορία τη στιγμή που τη χρειάζεται, ώστε να μπορεί εύκολα να εποπτεύσει το περιστατικό. Αλλά και ολοκληρωμένη εικόνα για τον ασθενή του, καθώς μπορεί και συγκεντρώνει πληροφορίες από όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης. Με άλλα λόγια, είναι ένα πλήρες νοσοκομειακό ηλεκτρονικό αρχείο, προσβάσιμο από οποιοδήποτε υπολογιστικό σύστημα (Η/Υ, tablet, smart Phone κ.ά.) του χρήστη, χάρη στο οποίο μπορούν να ανακληθούν άμεσα όλες οι λεπτομέρειες για κάθε περιστατικό που νοσηλεύεται ή έχει νοσηλευθεί στο παρελθόν στην κλινική του χρήστη.

Το σύστημα «Πανάκεια» είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ροές πληροφορίας των κλινικών, εξασφαλίζοντας σε αυτές ένα paperless περιβάλλον. Εχει απεριόριστες δυνατότητες, καθώς ο γιατρός διαθέτει για τον ασθενή που νοσηλεύει ιστορικά στοιχεία, περιστατικά νοσηλείας, επισκέψεων, εργαστηριακές εξετάσεις, ενημερωτικά σημειώματα, από όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης. Ακόμη, πρόσβαση στον φάκελο υγείας του (χρόνιοι νόσοι, χρόνια φαρμακευτική αγωγή, αλλεργίες κ.λπ.), την πορεία της νόσου, τις ενεργείς (ή μη) ιατρονοσηλευτικές οδηγίες, τη δυνατότητα προσθαφαίρεσης εργασιών προς το προσωπικό της κλινικής, ηλεκτρονικής «κλήσης» ειδικού (δηλ. βοήθειας από άλλο ειδικό γιατρό του νοσοκομείου), «συν-φροντίδας» μεταξύ δύο κλινικών, τη δυνατότητα να ενημερώνει το ενημερωτικό σημείωμα και τα πρακτικά χειρουργείου του περιστατικού.

Επίσης, τη δυνατότητα γραφικής αναπαράστασης οποιασδήποτε εργαστηριακής εξέτασης ή ζωτικού σημείου, καθώς και τη δυνατότητα συνδυασμού πληροφοριών για τη σωστή και εύκολη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή