Αντιδράσεις από όλα τα μέτωπα για το «χειρόφρενο» του ΟΑΣΘ

Αντιδράσεις από όλα τα μέτωπα για το «χειρόφρενο» του ΟΑΣΘ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σύσκεψη κάλεσε το υπουργείο Εργασίας τους εργαζομένους και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, την Πέμπτη 25/8/2016 στις 12.00, στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος της σύσκεψης είναι «να δοθεί ένα σαφές πρόγραμμα από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων». Στη σύσκεψη θα πάρει μέρος και η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Θεοπίστη Πέρκα.

Νωρίτερα το πρωί, ο πρόεδρός του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης, δήλωσε ότι το Δ.Σ. του ΟΑΣΘ κατέθεσε αγωγή προκειμένου να κηρυχθεί καταχρηστική η επ' αόριστον επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, στο μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

«Δεν πηγαίνουμε κόντρα στους εργαζομένους του Οργανισμού και επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε τα δίκια τους γι' αυτό και η αγωγή που καταθέσαμε αφορά στο να κηρυχθεί καταχρηστική, και όχι παράνομη, η επ΄αόριστον επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν σήμερα», ανέφερε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφανίδης επανέλαβε ότι ο Οργανισμός δεν επιθυμεί να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε πρόθεση να τραβήξουμε τα πράγματα στα άκρα. Αυτό που ζητάμε διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, αλλά και οι φορείς στην πόλη, είναι ο διάλογος με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ώστε να βρούμε τη χρυσή τομή».

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους εμμένουν στη θέση τους για την επ΄ αόριστον επίσχεση εργασίας από σήμερα, ενώ από το πρωί βρίσκονται σε επαφές με τους νομικούς τους συμβούλους, προκειμένου και αυτοί να απαντήσουν με τη σειρά τους στην αγωγή που κατατέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Δημήτρης Τσερμενίδης. Οι 2.300 απασχολούμενοι στον Οργανισμό διεκδικούν δεδουλευμένα 6,3 εκατ. ευρώ.

Δήλωση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι «ναι μεν είναι απλήρωτοι δύο μήνες, αλλά υπάρχουν κι άλλοι που είναι περισσότερο και θα πρέπει να ξέρουν πως αυτό που κάνουν δεν είναι μια απλή δουλειά. Ζήτησα από το σωματείο εργαζομένων να αναβάλουν όποια στάση εργασίας μέχρι να γίνει συνάντηση με τον υπουργό, ο οποίος όμως αρνείται να τους δει, ενώ η διοίκηση του ΟΑΣΘ προχωρά σε δικαστικά μέτρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι θα γίνουν κόκκινο πανί, γιατί οι πολίτες δεν θα τους δικαιώσουν».

«Η διοίκηση του ΟΑΣΘ οφείλει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να τους πληρώσει, καθώς και το κράτος να τηρήσει τη σύμβαση που έχει», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι δυνατόν το κράτος να ορίζει τη συγκοινωνία μιας πόλης. Η ιστορία των συγκοινωνιών σε μια πόλη είναι ζήτημα των δήμων. Το μόνο σχήμα που μπορεί να λειτουργήσει είναι η διαδημοτική συνεργασία, που θα είναι κοινωνικό έργο και όχι κερδοσκοπικού χαρακτήρα», τόνισε, γνωστοποιώντας ότι θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση για το θέμα με τους συναδέλφους του δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.  Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και να του ζητήσει να συναντήσει άμεσα τους εργαζόμενους ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα που ταλαιπωρεί τη Θεσσαλονίκη.

Έκκληση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα

Έκκληση στην κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, αφού εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου με τον ΟΑΣΘ, απηύθυνε με δήλωση του και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Μέχρι τότε, όμως, οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ό,τι οι απεργίες, το να ακινητοποιούνται τα λεωφορεία και να μην υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς στους δρόμους, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας, δεν αποτελούν λύση σε όποιο δίκαιο αίτημα και να υπάρχει", ανέφερε στη δήλωση του ο κ.Τζιτζικώστας. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να βγουν ξανά τα λεωφορεία στους δρόμους και η ίδια η κυβέρνηση να αφήσει τις υπεκφυγές και να δεσμευτεί ό,τι εντός του Αυγούστου, μέσα στις επόμενες επτά-οκτώ ημέρες, θα έχει δώσει μια ολοκληρωμένη και οριστική λύση στο ζήτημα», προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή