Οξύνεται η διαμάχη ΙΣΑ – υπ. Υγείας

Οξύνεται η διαμάχη ΙΣΑ – υπ. Υγείας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ Ιατρικού Συλλόγου και υπουργείου Υγείας, με αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας που καταγράφονται στη χώρα. Ζητώντας εκ νέου την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επανέφερε χθες στη δημοσιότητα έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, με ημερομηνία 21 Ιουλίου 2016, η οποία, όπως υποστηρίζει, «προειδοποιούσε» για την εμφάνιση επιδημιών λόγω των τραγικών συνθηκών υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας όπου διαμένουν πρόσφυγες. Η εν λόγω έκθεση, που υπογράφει ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, περιγράφει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας, τα οποία «βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα τόσο από μεγάλες εστίες αναπαραγωγής ανωφελών κουνουπιών, κύριων φορέων της ελονοσίας (ορυζώνες Θεσσαλονίκης, κοίτη εκβολής Γαλλικού ποταμού, λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου), στις οποίες συλλαμβάνεται σταθερά σε όλα τα έτη πολύ σημαντικός πληθυσμός ανωφελών ακμαίων, όσο και σε μικρότερες παρακείμενες οι οποίες είναι πολύ παραγωγικές». Ο κ. Μπένος κατέληγε στο ότι «η μακρόχρονη διαβίωση αυτών των κατ’ αρχήν υγειών πληθυσμών σε παρόμοιες συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης τροφιμογενών και υδατογενών επιδημιών, καθώς και μεταδιδόμενων με διαβιβαστές (κουνούπια) νοσημάτων», προτείνοντας το οριστικό κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας.

Απαντώντας στον κ. Πατούλη, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος δήλωσε ότι δεν παραιτείται κάνοντας λόγο για «εμπαθή επίθεση». Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μάλιστα, χαρακτήρισε τη διασπορά αναίτιας ανησυχίας «ανεύθυνη ενέργεια», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεδειγμένο κρούσμα που να έχει μεταδοθεί από πρόσφυγα και μετανάστη αυτή τη στιγμή».

Σημείο σύγχυσης φαίνεται ότι αποτελεί ο αριθμός των κρουσμάτων εγχώριας μετάδοσης, τα οποία ωστόσο καταγράφονται σταθερά στη χώρα μας από το 2009, με εξαίρεση το 2014. Συγκεκριμένα, το 2009 τα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης ήταν επτά επί συνόλου 51, το 2010 τέσσερα επί συνόλου 44, το 2011 έφτασαν τα 42 από τα 96 κρούσματα ελονοσίας που καταγράφηκαν στη χώρα εκείνη τη χρονιά, το 2012 20 από 93 συνολικά, τρία το 2013 από 25 συνολικά, ενώ το 2014 ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης δεν είχε κανένα κρούσμα ελονοσίας από τα 38 που καταγράφηκαν στη χώρα. Φέτος, από τα 65 κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης έχουν τα τέσσερα, δύο στη Νότια και δύο στη Βόρεια Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή