Βίτσας: Δεν είναι τεράστιος αριθμός οι 60.000 μετανάστες

Βίτσας: Δεν είναι τεράστιος αριθμός οι 60.000 μετανάστες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι 60.000 μετανάστες και πρόσφυγες δεν είναι κανένας τεράστιος αριθμός», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ. Προσέθεσε μάλιστα ότι θα μπορούσαμε εύκολα να τους διαχειριστούμε, «αν δεν βγάζαμε φοβικά σύνδρομα και μοιράζονταν στους 200 από τους 354 δήμους της Ελλάδας». Ο αναπληρωτής υπουργός σε σχέση με την κατάσταση των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ανέφερε ότι κάποια από αυτά που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, «τα οποία φτιάχτηκαν για να αδειάσει η Ειδομένη», θα κλείσουν και κάποια άλλα θα ανακατασκευαστούν.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να μείνουν 30-33 κέντρα από τα 50 που τώρα λειτουργούν στην ενδοχώρα, δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι «νέες» δομές θα φιλοξενούν μικρότερο αριθμό ατόμων. Διευκρίνισε ότι στη Θράκη και στα σύνορα δεν θα δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αλλά οι δομές θα πρέπει να μοιραστούν σε όλη τη χώρα, «σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε περιοχή εφόσον χρειαστεί». Οσον αφορά τη λύση της… εξίσωσης, πώς δηλαδή 60.000 άνθρωποι θα χωρέσουν σε λιγότερα και μικρότερα κέντρα φιλοξενίας, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα και σε ξενοδοχεία τους επόμενους μήνες, ενώ άλλοι θα φύγουν για άλλες χώρες της Ε.Ε., μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης, ανέφερε.

Οσον αφορά την πιθανότητα να αυξηθούν οι προσφυγικές ροές, δήλωσε ότι «η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι ομαλή. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι ανώμαλη και πρέπει να ευχόμαστε και να προσπαθούμε ο τουρκικός λαός με δημοκρατία να βρει τη λύση», προσθέτοντας ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την τήρηση της συμφωνίας, κάτι που συμφέρει και την Τουρκία και τον ρόλο που θέλει να παίξει στην περιοχή.

Πάντως οι προσφυγικές ροές στα νησιά συνεχίζονται, καθώς το τελευταίο 24ωρο έφτασαν ακόμα 143 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στα hotspots η κατάσταση είναι ασφυκτική. Από την αρχή του χρόνου έως και τις 23 Αυγούστου, 162.604 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν φτάσει στις ακτές των ελληνικών νησιών, οι 2.307 εκ των οποίων τον Αύγουστο. Στη διάρκεια του Αυγούστου 800 άτομα αναχώρησαν από τα νησιά για την ενδοχώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή