ΚΟΙΝΩΝΙΑ

KEΔΕ: Υγειονομικό «Νταχάου» το Ελληνικό

KEΔΕ: Υγειονομικό «Νταχάου» το Ελληνικό

Βολές κατά του υπουργείου Υγείας και της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, εξαπολύει με αφορμή τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού, εκτοξεύει, με ανακοίνωσή του, το γραφείο του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη.

«Για το 'Νταχάου' του Ελληνικού κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Αναρωτιέμαι αν οι 'αριστερές' συνειδήσεις τους, τους επιτρέπουν να κοιμούνται ήσυχοι», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΚΕΔΕ, επικαλούμενη έκθεση για την υγειονομική κατάσταση στο κέντρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εκθεση- καταπέλτης αποκαλύπτει την άθλια υγειονομική κατάσταση στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού και τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τους πρόσφυγες και τη Δημόσια υγεία.

» Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και η Περιφερειάρχης Αττικής οφείλουν άμεσα να απαντήσουν για πόσο διάστημα ήταν υποχρεωμένοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού, να ζουν παρέα με τα βοθρολύματα και να κινδυνεύει η υγεία τους, πριν αποφασίσουν να παρέμβουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

» Τις εγκληματικές ευθύνες τους αποκαλύπτει η έκθεση-καταπέλτης της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά:

» Το υπόγειο του κτιρίου είχε πλημμυρίσει από λύματα και η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη-αφόρητη λόγω της παλαιότητας των αποχετευτικών αγωγών και του μεγάλου όγκου των λυμάτων που δέχονται καθημερινά οι αγωγοί ,τα λύματα διαρρεύσανε στο υπόγειο. Τα παραπάνω αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων ,της Ηπατίτιδας Α και άλλων νοσημάτων».

» Μάλιστα όπως επισημαίνεται από τους Επιθεωρητές το πρόβλημα είχε παρουσιαστεί εδώ και ημέρες, ωστόσο δεν υπήρξε μέριμνα για τη μεταφορά των προσφύγων σε ασφαλές μέρος .

» Το έγγραφο της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που εδώ και μέρες καταγγέλλω δημόσια.

» Επιβεβαιώνει την ύπαρξη στο Ελληνικό μιας υγειονομικής βόμβας μεγατόνων. Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μου για τις συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας και το κίνδυνο που διατρέχουν οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε αυτά.

» Αποδεικνύει την ανικανότητα των κ.κ. Πολάκη και Μπασκόζου να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία.

» Αποδεικνύονται μια 'επικοινωνιακή φούσκα' οι διαβεβαιώσεις που έδιναν οι κύριοι αυτοί μέχρι και χθες ,ότι οι συνθήκες υγιεινής έχουν διασφαλιστεί στα κέντρα όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

» Εξίσου 'φούσκα' αποδεικνύεται και το δήθεν ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής για τους ανθρώπους αυτούς, το οποίο εξαντλήθηκε στην συγκέντρωση 'ξηράς τροφής' μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

» Κανείς δεν γνωρίζει πως μοίρασε η κ. Δούρου τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν από το περίσσευμα αγάπης των πολιτών της Αττικής, την ώρα που κάποιοι θησαυρίζουν με τα κονδύλια της ΕΕ που διατίθενται για τη σίτιση των προσφύγων.

» Για το 'Νταχάου' του Ελληνικού κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Αναρωτιέμαι αν οι 'αριστερές' συνειδήσεις τους, τους επιτρέπουν να κοιμούνται ήσυχοι.

» Η παραίτηση των κ.κ. Πολάκη και Μπασκόζου είναι μονόδρομος, ενώ και η κα Δούρου οφείλει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την αργοπορημένη καθυστέρηση των υπηρεσιών της να  αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

» Δεν αξίζουν στην Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης τέτοιες εικόνες ντροπής.»

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή, η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της υποστήριξε πως ο χώρος έχει καθαριστεί.