Αντιδράσεις για τις «εύκολες» άδειες μπαρ, καφέ

Αντιδράσεις για τις «εύκολες» άδειες μπαρ, καφέ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση να καταργηθεί η άδεια μουσικών οργάνων σε εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. φαίνεται ότι δίχασε περισσότερο από όλες τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομίας για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Πολίτες που υποφέρουν από την ηχορρύπανση, σύλλογοι, ακόμη και ο Δήμος Αθηναίων, τάχθηκαν κατά της ρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» ολοκληρώθηκε χθες. Το σχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απλούστευση της αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ.), προβλέποντας ότι ο ενδιαφερόμενος θα ξεκινά τη λειτουργία της επιχείρησής του καταθέτοντας μόνο μια γνωστοποίηση στον δήμο. Η γνωστοποίηση καλύπτει και την άδεια μουσικής ή χρήσης μουσικών οργάνων, που προτείνεται να καταργηθεί.

Ο Δήμος Αθηναίων, που τοποθετήθηκε χθες, εξέφρασε επιφυλάξεις για σειρά διατάξεων. Ειδικά για την άδεια χρήσης μουσικών οργάνων, εκτιμά ότι αφαιρείται από τους δήμους ένα εργαλείο για τον έλεγχο παραβατικών συμπεριφορών. Ο δήμος εκφράζει επίσης την αντίρρησή του σε διάταξη που προτείνει μόνο χρηματικές κυρώσεις στους παραβάτες: «Εφόσον οι κυρώσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν στη διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος, δεν υπάρχει σοβαρό αντικίνητρο για κάποιον επιχειρηματία να ξεκινήσει μία δραστηριότητα χωρίς γνωστοποίηση. Θα έχει επιπλέον δύο ακόμη συνέπειες. Η πρώτη είναι ότι μπορούν να γίνονται “αρπαχτές”, δηλαδή επιχειρήσεις που θα ξεκινούν και θα σταματούν τη λειτουργία τους χωρίς ποτέ να ελεγχθούν, με σκοπό ένα πρόσκαιρο κέδρος. Η δεύτερη είναι ότι θα συστήνονται επιχειρήσεις με χρήση παρένθετων προσώπων, τα οποία δεν θα έχουν ατομική περιουσία, ώστε οι συνέπειες ενός διοικητικού προστίμου να είναι ουσιαστικά μηδαμινές γι’ αυτούς. Θα επεκταθεί, δηλαδή, η πρακτική του “αυτοφωράκια” εκτός από τις ποινικές, και στις διοικητικές κυρώσεις».

Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και οι απόψεις του Δικτύου Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο (το οποίο συντονίζει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού). «Με την κατάργηση της προέγκρισης και της άδειας μουσικής, διευκολύνονται οι κακές διοικητικές πρακτικές, αντί να ισχυροποιηθούν τα κριτήρια που εξετάζονται στην αδειοδότηση από τα πολιτικά όργανα του δήμου», αναφέρει. «Οσον αφορά στη βασική φιλοσοφία του σχεδίου, για μετάθεση του κέντρου βάρους στον έλεγχο και όχι στην αδειοδότηση, το δίκτυο δεν θα είχε αντίρρηση αν πραγματικά εξασφαλιστούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας», επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή