Η Μέρκελ κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για τις εκλογές

Η Μέρκελ κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για τις εκλογές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μεγάλη μερίδα στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος επιβεβαίωσε χθες τη στήριξή του προς τη νέα υποψηφιότητα της Αγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία της Γερμανίας, υποψηφιότητα η οποία, ωστόσο, καθυστερεί να ανακοινωθεί επισήμως. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Spiegel, οποιαδήποτε αναγγελία πριν από την εξασφάλιση της δημόσιας υποστήριξης του αδελφού βαυαρικού κόμματος CSU θα ήταν ένδειξη αποσυσπείρωσης.

Ενα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017, η προεκλογική κούρσα οδηγεί σε όξυνση του κλίματος στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το Σαββατοκύριακο. Σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης, ο Γκάμπριελ εμφανίστηκε περισσότερο ως επικεφαλής κόμματος που σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με την καγκελάριο Μέρκελ, παρά ως αντικαγκελάριος που βρίσκεται σε θέση ευθύνης την τελευταία τριετία.

Αντιστρέφοντας την περυσινή στάση του, ο Γκάμπριελ μίλησε για την ανάγκη ανώτατου ορίου στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών. «Το δικαίωμα ασύλου δεν γνωρίζει περιορισμούς. Οι δυνατότητες ενσωμάτωσης της γερμανικής κοινωνίας γνωρίζουν», είπε ο Γκάμπριελ. «Και οι δύο προτάσεις είναι ορθές, η μία περιγράφει το νομικό καθεστώς και η άλλη την πραγματικότητα». Ο Σοσιαλδημοκράτης κατηγόρησε τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές ότι επί ένα χρόνο παρεμπόδιζαν τη λήψη των μέτρων που απαιτούνται για την ενσωμάτωση των προσφύγων και τα οποία ο ίδιος ζητούσε. «Απύθμενα αναίσχυντο» χαρακτήρισε το σχόλιο του Γκάμπριελ ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Πέτερ Τάουμπερ.

Πολύ μεγαλύτερη οργή, όχι μόνο από τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά και από κορυφαίους παράγοντες της γερμανικής οικονομίας εισέπραξε ο Γκάμπριελ σε σχέση με τα σχόλιά του για τη διατλαντική συμφωνία ΤΤΙΡ. «Οι διαπραγματεύσεις για την TTIP έχουν de facto αποτύχει, έστω και αν κανείς δεν τολμά να το πει», είπε ο Γκάμπριελ. «Δεν έχουμε κατορθώσει να συμφωνήσουμε πουθενά. Ως Ευρωπαίοι δεν πρέπει όμως να υποταχθούμε στις αμερικανικές προτάσεις».

Η συμφωνία ΤΤΙΡ, αλλά και η συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA) εκλαμβάνονται ως τοξικές από τη βάση των Σοσιαλδημοκρατών, λόγω της αντίληψης ότι προωθούν τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, της διατροφής, του περιβάλλοντος και της δημοκρατίας.

«Πρέπει να του θυμίσουμε ότι ως υπουργός Οικονομίας, υπηρετεί ολόκληρο τον γερμανικό λαό, όχι μόνο τους Σοσιαλδημοκράτες και την αριστερή πτέρυγα», είπε ο Τάουμπερ. Ο επικεφαλής του συνδέσμου γερμανικής βιομηχανίας, Ούλριχ Γκρίλο επέκρινε επίσης τον Γκάμπριελ, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «για την ΤΤΙΡ το παιχνίδι ακόμη παίζεται».

«Μυρίζει μαυροπράσινο»

Το συμπέρασμα του αναλυτή Χέρμπερτ Πραντλ από τις διαφοροποιήσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι στο Βερολίνο «μυρίζει μαυροπράσινο», θυμίζοντας ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι συγκυβερνούν στα κρατίδια της Εσσης και της Βάδης-Βυρτεμβέργης, είναι ότι στις δημοσκοπήσεις, η προτίμηση για έναν «μαυροπράσινο» συνασπισμό καταγράφεται εντονότερα από την επιθυμία για μια τέταρτη θητεία της Αγκελα Μέρκελ.

«Αρα ένας τέτοιος συνασπισμός θα λειτουργούσε αναζωογονητικά για τη Μέρκελ», υποστήριξε o αναλυτής της Ζueddeutsche Zeitung. Χθες, κορυφαία στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών από τουλάχιστον τέσσερα κρατίδια έκαναν σαφή τη στήριξή τους προς την επανεκλογή της καγκελαρίου. Οσο όμως ο Βαυαρός Χορστ Ζεεχόφερ διαπραγματεύεται τη στήριξή του, η επίσημη ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητας Μέρκελ αναβάλλεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή