Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στα νησιά λόγω ροών

Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στα νησιά λόγω ροών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου από τους μετανάστες και πρόσφυγες ζητεί η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και το Λιμενικό, καθώς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις αυξημένες ροές των τελευταίων ημερών είναι μη διαχειρίσιμη. Εως χθες το πρωί 462 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα νησιά, ενώ οι ροές συνεχίστηκαν και χθες. Την ίδια στιγμή ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία ακόμα και μεταναστών που φθάνουν στα νησιά και οι οποίοι σαφώς δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν λόγο για αργές διαδικασίες από τις υπηρεσίες λόγω αυστηρής τήρησης της νομοθεσίας όσον αφορά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Ωστόσο, παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία στα νησιά κλειστών δομών όπου θα στεγαστούν όσοι «υπάγονται στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας». Το σχέδιο αυτό από μόνο του καταδεικνύει εμπλοκή στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας, στον απόηχο μάλιστα όσων δήλωσε προχθές στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία συνδέει την τήρηση της συμφωνίας με την παροχή βίζας από την πλευρά της Ε.Ε. στους Τούρκους πολίτες. «Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματά από μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την Ε.Ε. όσο η Ε.Ε. δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016».

Οι αυξημένες ροές στα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως πίεση από τη γείτονα. Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφεύγουν επισήμως να ερμηνεύσουν με αυτό τον τρόπο την αύξηση των ροών, ωστόσο τονίζουν ότι η πολιτική ηγεσία αντιμετωπίζει το θέμα και πραγματοποιεί τις «αναγκαίες ενέργειες». «Ευελπιστούμε ότι σύντομα οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά θα πέσουν στα επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Παράλληλα, πάντως, στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι και η αύξηση της αστυνόμευσης στα νησιά, ένα ακόμα μέτρο που δείχνει ότι υπάρχει ανησυχία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι προτεραιότητα είναι η τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και εργαζόμαστε για την επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση», ανέφεραν πηγές του υπουργείου. Ωστόσο, ακόμα και όσοι έχουν λάβει την πρώτη έγκριση για το άσυλο δεν αποχωρούν από τα νησιά για τον Πειραιά εφόσον δεν υπάρχει χώρος να φιλοξενηθούν στις υπάρχουσες δομές στην ενδοχώρα.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου όπου συνολικά παραμένουν 12.120 μετανάστες και πρόσφυγες (σ.σ.: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) και ειδικά στη Λέσβο και τη Χίο είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες δεν χωρούν στις υπάρχουσες δομές.

Χθες, ο κεντρικός λιμενάρχης Λέσβου, κ. Νικόλαος Πασσάδης, με έγγραφό του προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, τονίζει ότι δεν έχει πού να βάλει όσους φθάνουν στο νησί τις τελευταίες ημέρες. Την αδυναμία του Λιμενικού να διαχειριστεί την κατάσταση επεσήμανε ο λιμενάρχης και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο της Μυτιλήνης με τη συμμετοχή της δημοτικής αρχής, της αστυνομίας και του Λιμενικού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έως τις 8 χθες το πρωί, είχαν φθάσει επιπλέον 176 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο ανερχόταν πλέον στους 5.226 τη στιγμή που οι υπάρχουσες δομές έχουν χωρητικότητα 3.500 ατόμων. Στη Χίο βρίσκονται συνολικά 3.309 άτομα, στο hotspot στη ΒΙΑΛ χωρούν 1.100 άτομα, ενώ χθες το πρωί έφθασαν 88 ακόμα άτομα. Οι ροές συνεχίστηκαν και χθες σε Λέσβο, Χίο και τα υπόλοιπα νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή