Με ισχυρές καταγγελίες η έναρξη του διαγωνισμού

Με ισχυρές καταγγελίες η έναρξη του διαγωνισμού

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάμε να πληρώσουμε λύτρα για να συνεχίσουν τα κανάλια να λειτουργούν, όπως πρέπει σε μια σύγχρονη Δημοκρατία». Η φράση αυτή που είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος, λίγο πριν… εγκλειστεί στη Γενική Γραμματεία Τύπου, περιγράφει γλαφυρά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι των καναλιών την πρωτοφανή διαδικασία αδειοδότησης που επέλεξε ο κ. Νίκος Παππάς και βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη. Διότι αυτό που υπονοούσε ο κ. Κιμπουρόπουλος είναι ότι οι επιχειρηματίες που διαθέτουν σήμερα κανάλια δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να πληρώσουν ένα λογικό τίμημα για την αδειοδότησή τους. Με μια βασική προϋπόθεση όμως: Να γνωρίζουν το τηλεοπτικό τοπίο που έχει στο μυαλό του ο υπουργός Επικρατείας, το οποίο εξακολουθεί να αποκρύπτει.

Η ένσταση αυτή είναι μείζονος σημασίας για δύο λόγους τούς οποίους περιέγραψαν και οι εκπρόσωποι άλλων καναλιών. Πρώτον, διότι η προκήρυξη μόνον τεσσάρων αδειών έρχεται σε πλήρη σύγκρουση όχι μόνον με το Σύνταγμα αλλά και με την κοινοτική οδηγία 123/2006 που απαγορεύει στα κράτη «να ορίζουν και να αξιολογούν τις ανάγκες προσφοράς και ζήτησης της αγοράς» ή «το οικονομικό αντίτιμο μιας δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών».

Ο δεύτερος λόγος αφορά την ασαφή εξαγγελία του κ. Παππά ότι θα χορηγήσει σύντομα και θεματικές άδειες. Και θα γίνει κατανοητός με ένα απλό παράδειγμα που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος του ΑΝΤ1 κ. Στρ. Λιαρέλλης. Ας υποθέσουμε ότι ο κ. Παππάς σε μια εβδομάδα προκηρύξει δύο θεματικές άδειες ειδησεογραφικού χαρακτήρα και δύο ψυχαγωγικού. Καθώς αυτές, βάσει του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση θα απαιτούν μικρότερη κεφαλαιακή επάρκεια (και επομένως θα πουληθούν φθηνότερα), δεν θα έπρεπε να το γνωρίζουν εκ των προτέρων όσοι από χθες διεκδικούν κανάλια γενικού περιεχομένου; Και ένα παρεπόμενο ερώτημα που επίσης θέτουν οι διαγωνιζόμενοι: Εφόσον η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι περιόρισε σε 4 τις άδειες για να είναι τα κανάλια βιώσιμα, πώς αλήθεια αυτά θα επιβιώσουν όταν από την ίδια διαφημιστική πίτα θα πρέπει να ζήσουν και τα θεματικά κανάλια; Αλλά και πώς διασφαλίζεται ότι κάποιοι εκ των συμμετεχόντων δεν έχουν ήδη μυστική ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις θεματικές άδειες που θα δοθούν, καθορίζοντας έτσι διαφορετικά τη στάση τους στην εν εξελίξει διαδικασία;

Ολα τούτα είναι βέβαιον ότι θα αποτελέσουν μέρος της δικαστικής έρευνας για τη νομιμότητα της διαδικασίας. Κατά τα λοιπά στον πλειστηριασμό τρεις όμιλοι (Μαρινάκης, Σαββίδης, Καλογρίτσας) επέλεξαν να εκπροσωπηθούν από τους ιδιοκτήτες τους, στον ΑΝΤ1 επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο κ. Θοδ. Κυριακού, στον ΣΚΑΪ ο κ. Κ. Κιμπουρόπουλος, στον STAR ο κ. Καρ. Αλκαλάι, στον Αlpha ο κ. Δημ. Φουρλεμάδης και στο κανάλι από την Κύπρο ο κ. Π. Κυριακόπουλος. Ο δε νομικός σύμβουλος του κράτους κ. Γ. Ματζουράνης, που απεφάνθη προχθές υπέρ της νομιμότητας συμμετοχής του κ. Καλογρίτσα στον διαγωνισμό, διέψευσε ότι υπήρξε δικηγόρος του κ. Μαρινάκη, όχι όμως και της Τράπεζας Αττικής που χορήγησε δάνειο στον κ. Καλογρίτσα. Υποστήριξε, όμως, ότι ασχολείται μόνον με ποινικές υποθέσεις της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τις φήμες που κυκλοφορούσαν το απόγευμα ότι η πρώτη άδεια κλείδωσε συγκεκριμένη ώρα, μακάρι να μην έχουν βάση, καθώς σε άλλη περίπτωση ο διαγωνισμός θα αποδειχθεί και διάτρητος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή