Ευρω-πρόστιμο για τα επικίνδυνα απόβλητα

Ευρω-πρόστιμο για τα επικίνδυνα απόβλητα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται κατά 30.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, επέβαλε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα για τα επικίνδυνα απόβλητα. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα δυσμενής, δεδομένου ότι η χώρα δεν διαθέτει ακόμη ούτε ένα χώρο επεξεργασίας και ταφής επικίνδυνων αποβλήτων. Το πρόστιμο έρχεται να προστεθεί στα 51 εκατ. ευρώ που έχει μέχρι στιγμής καταβάλει η χώρα για τις παράνομες χωματερές και την απουσία βιολογικών καθαρισμών.

Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί για πρώτη φορά το 2009, επειδή δεν διέθετε ούτε ειδικό σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων ούτε τις απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση νέων και παλαιών αποβλήτων. Η χώρα έλαβε προθεσμία έως τον Μάρτιο του 2013, η οποία παρήλθε άπρακτη, και έτσι το 2014 ξεκίνησε νέα διαδικασία παραπομπής, που κατέληξε χθες σε πρόστιμο. «Το δικαστήριο εκτιμά ότι, πέραν της διάρκειάς της, η οποία υπερβαίνει τα έξι έτη, η παράβαση της Ελλάδας είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθόσον δύναται να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον. Το δικαστήριο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ότι η κατασκευή διαφόρων εγκαταστάσεων, καθώς και τριών χώρων αποθέσεως για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει». Να σημειωθεί ότι το κατ’ αποκοπή πρόστιμο των 10 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί αμέσως, ενώ η χρηματική ποινή των 30.000 ευρώ ημερησίως ξεκινά από σήμερα μέχρι τη συμμόρφωση της χώρας.

Το διάστημα αυτό δυστυχώς δεν θα είναι αμελητέο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (τέθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Απρίλιο). Αλλά βρίσκεται ακόμη στο σημείο μηδέν όσον αφορά το «πρακτικό»: σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος ασφαλούς διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, πλην εκείνων της ΔΕΗ (που θεωρούνται ιδιωτικοί), καθώς οι χωροθετήσεις προσκρούουν μονίμως σε ισχυρές τοπικές αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον προηγούμενο μήνα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δημιουργία χώρου απόθεσης και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στα ορυχεία Καρδιάς της ΔΕΗ στην Κοζάνη.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει μέχρι στιγμής καταβάλει σε πρόστιμα 37 εκατ. ευρώ για τις παράνομες χωματερές και 13,7 εκατ. ευρώ για την απουσία βιολογικών καθαρισμών, με τον ορίζοντα οριστικής επίλυσης των δύο σοβαρών ζητημάτων να μην είναι ορατός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή