Ωραιόκαστρο: «Όχι» στα προσφυγόπουλα από τον Σύλλογο Γονέων του δημοτικού σχολείου

Ωραιόκαστρο: «Όχι» στα προσφυγόπουλα από τον Σύλλογο Γονέων του δημοτικού σχολείου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου προειδοποιεί πως αν τοποθετηθούν προσφυγόπουλα στις τάξεις του δημοτικού κατά τα απογευματινά μαθήματα, θα προβεί σε κατάληψη του σχολικού κτιρίου.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν να προσφέρονται μαθήματα στα προσφυγόπουλα. Οι «τάξεις υποδοχής» θα πραγματοποιούνται 2-6 το απόγευμα και θα στεγάζονται σε ελληνικά σχολεία που δεν λειτουργούν εκείνη την ώρα. Ένα από τα σχολεία αυτά είναι και το 5ο Δημοτικό Ωραιόκαστρου.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου αποφάσισε σε έκτακτη γενική συνέλευση, στις 8 Σεπτεμβρίου, με ισχυρή πλειοψηφία (136 στους 138 ψηφίσαντες) τη «μη ένταξη- οποθέτηση των προσφύγων στο χώρο του σχολείου», προειδοποιώντας πως «σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε στην κατάληψη του σχολικού κτιρίου».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Φωτεινή Κίτσιου ανέφερε σε συνέντευξή της πως «το πρόβλημά μας είναι καθαρά υγειονομικό. Τα προσφυγόπουλα δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δεν έχουν εμβολιαστεί, υπάρχουν κρούσματα ελονοσίας και ηπατίτιδας», ενώ αρνήθηκε την ύπαρξη ρατσιστικών κινήτρων πίσω από την απόφαση.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ανέφερε πως το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου προτείνει τα χρήματα τα οποία πρόκειται να διατεθούν για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων, να δοθούν για τη δημιουργία δομών για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών. «Όταν η κυβέρνηση βρίσκει 9 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών αυτών, με αυτά τα 9 εκατομμύρια να πάει να νοικιάσει έναν χώρο -που δυστυχώς στην περιοχή μας, λόγω της κρίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί- και να κάνει εκεί τις υποδομές» ανέφερε ο κ. Γαβότσης.

Αντιδράσεις υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη

Τέτοια φαινόμενα  δεν αντιπροσωπεύουν την ελληνική κοινωνία και δεν είναι αποδεκτά». Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατά των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο.

«Ευτυχώς είναι πολύ μειοψηφική αυτή η αντίδραση, δεν αφορά όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά ούτε τη μεγάλη πλειοψηφία των γονιών και των παιδιών» είπε ο κ. Φίλης, και εστίασε στο πρόγραμμα του Υπουργείου για την ένταξη των 22.000 προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα».

«Τα προσφυγόπουλα, το απόγευμα θα πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής έτσι ώστε να μάθουν τη γλώσσα και σταδιακά, με στόχο να περάσουν μέσα από φιλικές παρέες στην αρχή και μετά, στα μαθήματα των κανονικών τάξεων. Αλλά σταδιακά. Επίσης έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ως Κράτος και το ΚΕΕΛΠΝΟ και εμείς, για τους αναγκαίους εμβολιασμούς των παιδιών. Άρα δεν υπάρχει καμία μα καμία σοβαρή αιτιολογία, υπάρχει προκατάληψη. Να σας πω ένα παράδειγμα: Χτες μαζί με τον κύριο Καμίνη τον Δήμαρχο Αθηναίων, πήγαμε στο 132ο Δημοτικό σχολείο της Αθήνας στη Γκράβα. Είναι ένα σχολείο με 170 παιδιά τα οποία κατάγονται από 17 διαφορετικές πατρίδες. Κι όπως μου είπαν όλοι οι δάσκαλοι εκεί, αυτή η πολυεθνική συνύπαρξη δεν είναι εις βάρος κανενός, αντιθέτως και τα Ελληνάκια, και τα ξένα παιδάκια το ένα βοηθάει το άλλο κι έχουν πολύ καλή απόδοση απ’ αυτήν την συνεργασία μέσα στην τάξη», ανέφερε ο κος. Φίλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή