«Η ΕΛ.ΑΣ. να μαζέψει τους ανθρώπους από τα παράθυρα»

«Η ΕΛ.ΑΣ. να μαζέψει τους ανθρώπους από τα παράθυρα»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκρηξη στο σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη σημειώθηκε στις 10.45 το βράδυ της Τετάρτης. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει τη βόμβα δίπλα ακριβώς σε ένα Ι.Χ. μάρκας Peugeot που ήταν σταθμευμένο στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η δικαστικός, στην οδό Ιπποκράτους 112. Ο μηχανισμός ήταν ωρολογιακός και, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ΕΛ.ΑΣ., αποτελείτο από «υψηλό» εκρηκτικό. Οι δράστες είχαν κρύψει τη βόμβα μέσα σε μια μπλε πλαστική τσάντα και από την έκρηξη προκλήθηκαν φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και τα τζάμια καταστημάτων και πολυκατοικιών που βρίσκονται κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Της βομβιστικής επίθεσης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Ο άγνωστος άνδρας στις 10.15 μ.μ. τηλεφώνησε στη ιστοσελίδα «Ζούγκλα» και στις 10.20 μ.μ. στην «Εφημερίδα των Συντακτών» προειδοποιώντας ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στην οδό Ιπποκράτους 112 και δίνοντας χρονικό περιθώριο 30 και 25 λεπτών, αντίστοιχα, για τον αποκλεισμό της περιοχής από την αστυνομία. «Πάρε στιλό και γράφε. Εχουμε βάλει βόμβα στην οδό Ιπποκράτους 112 και θα σκάσει σε 25 λεπτά», είπε σε υπάλληλο της «Εφ.Συν» ο άγνωστος άνδρας και επανέλαβε δύο φορές τη φράση «η αστυνομία να μαζέψει τους ανθρώπους από τα παράθυρα». Στα λεπτά που ακολούθησαν, το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ έστειλε σήμα σε αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή να ελέγξουν εάν όντως υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός στην είσοδο της πολυκατοικίας.

Πράγματι, αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, εντόπισαν την τσάντα με τον ωρολογιακό μηχανισμό και προχώρησαν σε αποκλεισμό της περιοχής. Κατά σύμπτωση, ένας από τους αστυνομικούς που ανταποκρίθηκαν στο σήμα του κέντρου επιχειρήσεων και έσπευσαν στο σημείο είναι ο ιδιοκτήτης του μαύρου Peugeot που ήταν σταθμευμένο στο σημείο και υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την έκρηξη. Η βόμβα εξερράγη τελικά στις 10.45 μ.μ. λίγα λεπτά μάλιστα πριν εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο που είχαν δώσει οι τρομοκράτες, δίχως ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.

Αρχικά, θεωρήθηκε ότι στόχος της επίθεσης ήταν το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψις», που βρίσκεται στο ισόγειο της οδού Ιπποκράτους 112. Τον Ιούλιο του 2008, εξάλλου, το βιβλιοπωλείο είχε γίνει στόχος καταδρομικής επίθεσης από κουκουλοφόρους. Στην πορεία της νύχτας, ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι στον β΄ όροφο της ίδιας πολυκατοικίας ζει η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, η οποία έχει πρόσφατα απασχολήσει τη δημοσιότητα. Ο προβληματισμός σχετικά με τον πραγματικό στόχο των βομβιστών παρατάθηκε μέχρι νωρίς χθες το πρωί, όταν αναρτήθηκε εσπευσμένα στο Athens Indymedia κείμενο ανάληψης ευθύνης από μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Σε αυτό, αποσαφήνισαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν η εισαγγελέας, εξήγησαν συνοπτικά τα κίνητρα της επίθεσης και διευκρίνισαν ότι θα δημοσιοποιήσουν προσεχώς εκτενή προκήρυξη για το χτύπημα. Η οδός Ιπποκράτους παρέμεινε επί ώρες κλειστή προκειμένου οι πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. και τα κλιμάκια αστυνομικών της Σήμανσης να εξερευνήσουν με σχολαστικότητα τον χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή