ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ελα να σου δείξω τι θα σου κάνει η Χρυσή Αυγή»

ela-na-soy-deixo-ti-tha-soy-kanei-i-chrysi-aygi-2155856

Με την κατάθεση του τέταρτου Αιγύπτιου αλιεργάτη συνεχίστηκε χθες η δίκη της Χρυσής Αυγής, την οποία παρακολούθησε, στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα, η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Ο Αχμέντ Αμπού Χαμάντ, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου στο Πέραμα, που απουσίαζε στην πατρίδα του το προηγούμενο διάστημα, κατέθεσε όσα έζησε αυτός, οι αδελφοί και ο φίλος τους, τη νύκτα της 12ης Ιουνίου 2012, οπότε δέχθηκαν άγρια επίθεση στο σπίτι τους στο Πέραμα από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής. Ο μάρτυρας περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την επίθεση «από περίπου 15 άτομα που φορούσαν όλοι μαύρα ρούχα». Οπως ανέφερε, κάποιοι από αυτούς φορούσαν μπλούζες με γράμματα: «Οταν είδα τα γράμματα, ήξερα πως είναι η Χρυσή Αυγή. Ξέρω το γράμμα Χ».

Ο κ. Αμπού Χαμάντ κατέθεσε πως οι δράστες χτυπούσαν με πέτρες και σίδερα την κεντρική πόρτα του σπιτιού τους και ότι ένας από αυτούς, που του έδωσε την αίσθηση πως ήταν ο αρχηγός, φώναζε πιο πολύ από τους άλλους και του έλεγε «έλα να σου δείξω τι θα σου κάνει η Χρυσή Αυγή». Οπως, μάλιστα, ανέφερε ο μάρτυρας, θέλοντας να τονίσει τη βιαιότητα των δραστών που ήταν έξω από το σπίτι, «αν βγαίναμε έξω θα μας είχαν σκοτώσει». Απαντώντας σε ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα γιατί πιστεύει ότι τους επιτέθηκε η Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας είπε: «Γιατί είμαστε μελαψοί, μουσουλμάνοι και θέλουν να φύγουμε από την Ελλάδα».

Ο μάρτυρας είχε αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή, όταν μετά την επίθεση πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου, δύο από τους δράστες για τους οποίους έδωσε σήμερα πλήρη περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, λέγοντας πως είναι 100% σίγουρος πως είναι αυτοί που είδε από το παράθυρο του σπιτιού του: «Τους είδα φάτσα με φάτσα, σα να διαβάζω βιβλίο, τόσο κοντά». Κατέθεσε επίσης πως στο τμήμα αναγνώρισε και τη φωνή εκείνου που φώναζε, όταν τον άκουσε να φωνάζει στους αστυνομικούς να μην βάλουν χειροπέδες στο κορίτσι που ήταν μεταξύ των προσαχθέντων. Εδωσε επίσης περιγραφές και άλλων τριών δραστών, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν είναι απολύτως σίγουρος για αυτούς.

Το δικαστήριο αποφάσισε να μην προχωρήσει στη διαδικασία αναγνώρισης, καθώς ήταν και πάλι απών ο ένας από τους πέντε κατηγορουμένους.