Στον ρυθμό των Ρίχτερ τα Γιάννενα – Κλειστά και αύριο τα σχολεία

Στον ρυθμό των Ρίχτερ τα Γιάννενα – Κλειστά και αύριο τα σχολεία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

Η δόνηση εντάσσεται στη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται από το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή.

Πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων τρομαγμένοι βγήκαν από τα σπίτια τους και συγκεντρώθηκαν σε πλατείες της πόλης. Να σημειωθεί πως την Κυριακή αναχώρησαν από τα Γιάννενα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους πολλοί φοιτητές, οι οποίοι ξημέρωσαν στους δρόμους της πόλης μετα τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών που ταρακούνησε την Ήπειρο και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κι όλα αυτά ενώ οι σεισμολόγοι χαρακτήριζαν κρίσιμο το πρώτο 48ωρο μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ. Ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ από τα Γιάννενα όπου βρίσκεται εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων στην περιοχή. 

«Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Πρέπει να περάσουν όμως 48 ώρες για να έχουμε επαρκή δεδομένα και να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ είχαμε μια πληθώρα, έναν καταιγισμό σεισμών μικρότερου μεγέθους, μέσα σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 200 σεισμοί. Το φαινόμενο αυτό έχει προσδώσει στον σεισμό μια φοβερή ιδιαιτερότητα, δηλαδή αντί να αδειάζει σιγά σιγά ενέργεια ο σεισμογόνος χώρος άδειασε απότομα και αυτό μας έβαλε σε υποψίες ότι πιθανώς αυτό το απότομο άδειασμα να προκάλεσε ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος, βλέπουμε όμως ότι αυτή η ιδιομορφία της πρώτης μέρας αποκαθίσταται σταδιακά την δεύτερη ημέρα οπότε είχαμε λιγότερους σεισμούς. Βλέπουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά έχουμε απόσταση ακόμα μέχρι να προσδιορίσουμε ότι είμαστε σε μία κατάσταση η οποία αποσβαίνεται».

Στο ερώτημα αν το ρήγμα αυτό ήταν γνωστό ο κ. Λέκκας απάντησε πως «είχε χαρτογραφηθεί πριν αρκετά χρόνια ωστόσο δεν ήταν γνωστό εάν ήταν σεισμικό ή μη ενεργό ρήγμα ή σεισμογόνο ρήγμα. Αυτό θα πιστοποιηθεί τώρα έπειτα από επεξεργασία».

Ο κ. Λέκκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων αλλά τόνισε ότι είναι λίγες οι πιθανότητες. «Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, στην περιοχή υπάρχουν πολλαπλές συστάδες ρηγμάτων, βεβαίως εάν μια συστάδα θα μπορέσει να ενεργοποιήσει μια άλλη συστάδα είναι ένα ερώτημα αναπάντητο, καθώς τα δεδομένα είναι πολύ λίγα».

Κλειστά και την Τρίτη τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών για καθαρά προληπτικούς λόγους και προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σε όλα τα κτίρια. Ο μηχανισμός ελέγχου κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και από νωρίς το πρωί  συγκροτήθηκαν 16 κλιμάκια μηχανικών που ελέγχουν κατά προτεραιότητα σχολικά κτίρια και στη συνέχεια δημόσια κτίρια.

Στη  συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ,  Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε την εκτίμηση  ότι το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας οδηγείται σε αποκλιμάκωση. Ωστόσο με δεδομένο πως ασφαλέστερες εκτιμήσεις γίνονται όταν συμπληρωθεί 48ωρο από την έναρξη του φαινομένου, θα πραγματοποιηθεί στις 8 απόψε το βράδυ νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού που θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα γίνει απολογισμός ενεργειών. 

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ και στη Σάμο

Ασθενής σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα στις 04:30 ώρα Ελλάδας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17 χλμ βορειοανατολικά της Σάμου και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή