ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκριση από θεσμούς του ν/σ για κινητικότητα

egkrisi-apo-thesmoys-toy-n-s-gia-kinitikotita-2157917

«Πράσινο φως» έχουν ανάψει οι εκπρόσωποι των θεσμών στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο για έγκριση, καθώς ο στόχος είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή της διαδικασίας της κινητικότητας από την 1η Ιανουαρίου 2017. Από δω και πέρα, μόνον άλλες, πιο επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (όπως, για παράδειγμα, για τα τηλεοπτικά κανάλια) μπορούν να καθυστερήσουν την κατάθεση και συζήτηση του νομοσχεδίου. Βεβαίως, το νομοσχέδιο για την κινητικότητα αποτελεί μέρος των προαπαιτουμένων της δεύτερης αξιολόγησης και η ψήφισή του είναι όχι μόνον απαραίτητη, αλλά θα δώσει και ένα σήμα πως τα πράγματα προχωρούν.

Η έγκριση του νομοσχεδίου από τα στελέχη των θεσμών κατά τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, θεωρήθηκε από τα στελέχη του υπουργείου απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, καθώς όλη η διαδικασία συγκρότησης του νομοθετήματος έγινε σε στενή συνεργασία. Μέσω κοινών ομάδων εργασίας, με αποστολή και μελέτη των «καλών πρακτικών» από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με δομή Δημοσίου ανάλογη με την ελληνική, με αξιολόγηση των πρακτικών βημάτων υλοποίησης των γενικών κατευθύνσεων, η σφραγίδα των ευρωπαϊκών θεσμών είχε δοθεί εκ των προτέρων.

Βεβαίως, στην τελική φάση έγιναν ορισμένες μικρές τροποποιήσεις, όπως η πρόβλεψη για δυνατότητα διενέργειας συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων υπαλλήλων που διεκδικούν την ίδια θέση, προτού ο φορέας υποδοχής καταλήξει στην τελική επιλογή του.

Ταυτόχρονα, τα τεχνικά κλιμάκια δίνουν μεγάλο βάρος στην ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων για τις προωθούμενες αλλαγές, έτσι ώστε να μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Ειδικά, οι ειδικοί στη δημόσια διοίκηση από τη Γαλλία, όπως μεταφέρεται από την πλευρά του υπουργείου, θεωρούν την πλατιά ενημέρωση των υπαλλήλων αποφασιστική παράμετρο για να πετύχει η διαδικασία της κινητικότητας. Σε άλλες χώρες έχουν δοκιμαστεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές ιστοσελίδες, όπου ο κάθε υπάλληλος όχι μόνο θα μπορεί να μάθει τι δυνατότητες έχει, αλλά και να υποβάλει την αίτησή του, καθώς και να παρακολουθήσει την πορεία της.

Επίσης, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας και απάντησης ερωτήσεων.