Σρεμπρένιτσα: Η ιστορία πίσω από το πανό – ντροπή στο Ελλάδα – Βοσνία

Σρεμπρένιτσα: Η ιστορία πίσω από το πανό – ντροπή στο Ελλάδα – Βοσνία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση των Βόσνιων -και απολύτως δικαιολογημένα- προκάλεσε χθες το πανό που «σηκώθηκε» από μερίδα οπαδών στον αγώνα Ελλάδα – Βοσνία, καθώς αναφερόταν σε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που συνέβησαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πανό ανέφερε στην  σερβική γλώσσα «Nož, žica, Srebrenica«, που σημαίμνει «Μαχαίρι, συρματόπλεγμα, Σρεμπρένιτσα». Πίσω από το πανό υπάρχει μίας ειδεχθής ιστορία, ένα κανονικό έγκλημα πολέμου. 

Συγκεκριμένα το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία σκότωσαν 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια στη Σρεμπρένιτσα. Η ιστορία έχει ως εξής: η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Οταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό «κυονόκρανοι», όπως λέγονταν Ολλανδοί, δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν την πόλη.

Τότε πολλοί Βόσνιοι κατέφυγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να προχωρήσουν σε μία πρωτοφανή αγριότητα. Σκότωσαν 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους.

Η σφαγή αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και οδήγησε την Ολλανδική κυβέρνηση σε παραίτηση.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995, σύμφωνα με την οποία η σφαγή συνιστά μεν γενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή η συμμετοχή και 10-12 Ελλήνων, μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς οι οποίοι ανάρτησαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας δίπλα στην Σερβική σημαία.

Για την ιστορία μετά την σφαγή μόνο δύο χαμηλόβαθμοι Σερβοβόσνιοι αξιωματικοί έχουν καταδικασθεί σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης.

Για το θέμα τον Ιούλιο του 2006, με εντολή του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα, είναι υπό εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τη συμμετοχή των ατόμων αυτών στη σφαγή.

Eπιστολή Γιώργου Βασιλειάδη 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, αντέδρασε για το περιστατικό καθώς με επείγουσα επιστολή του στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντ/γο κ. Τσουβάλα, ζητά να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες σχετικά με την ανάρτηση του πανό το βράδυ της Κυριακής στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».

«Τα ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά γήπεδα, ιδίως δε στους αγώνες της εθνικής μας ομάδας» αναφέρει στην επιστολή του ο υφυπουργός Αθλητισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή