Αεροπορική επιστροφή των εγκλωβισμένων μαθητών

Αεροπορική επιστροφή των εγκλωβισμένων μαθητών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον καθυστερημένο δρόμο προς τα σπίτια τους πήραν χθες οι σχεδόν 2.500 μαθητές που είχαν παραμείνει εγκλωβισμένοι στην Κρήτη λόγω της πολυήμερης απεργίας των ναυτεργατών. Οι μαθητές, που βρίσκονταν στο νησί στο πλαίσιο της 5ήμερης εκδρομής τους, επέστρεψαν χθες με πτήσεις της Aegean, της Αstra και της Sky Express από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και από το αεροδρόμιο Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης». Με απόφαση του υπουργού Μεταφορών κ. Σπίρτζη καθορίστηκε η μη καταβολή τελών στις πτήσεις που προγραμματίστηκαν για τη μεταφορά των μαθητών στις εστίες τους, ενώ έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και η συμφωνία με τις τρεις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών από το νησί.

Η Aegean δρομολόγησε αεροσκάφη τύπου Airbus Α321 για τη μεταφορά περίπου 1.000 μαθητών και των συνοδών τους. Προγραμματίστηκαν πέντε πτήσεις, με αεροσκάφη χωρητικότητας 200 θέσεων. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία σημείωνε ότι «το υπουργείο Υποδομών υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία της Aegean θα απαλλάξει την εταιρεία από τους φόρους αεροδρομίου από την Κρήτη, ενώ με τη σειρά του το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με το Λιμενικό Σώμα έχουν αναλάβει τον συντονισμό και την επικοινωνία με τους συνοδούς καθηγητές, καθώς και την ενημέρωσή μας όσον αφορά στους επιβάτες». Η Astra ανέλαβε την επιστροφή περίπου 450 ατόμων με αεροσκάφη τύπου Α112, ενώ η εταιρεία Sky Express δρομολόγησε αεροσκάφη ATR400 για τη μεταφορά περίπου 150 ατόμων.

Ο συντονισμός της ενημέρωσης, της εύρεσης (ήταν διάσπαρτοι οι μαθητές σε διάφορα ξενοδοχεία του νησιού) και της επιστροφής τους ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης των αρμόδιων υπουργών Μεταφορών και Ναυτιλίας κ. Σπίρτζη και Κουρουμπλή σε συνεργασία με τον διοικητή της ΥΠΑ Κ. Λιτζεράκου.

Στο μεταξύ, τόνοι οπωροκηπευτικών βρίσκονται στους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Κρήτης κινδυνεύοντας να σαπίσουν, καθώς καθίσταται αδύνατη η μεταφορά τους λόγω της απεργίας της ΠΝΟ. Χθες το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν αγρότες στο λιμάνι του Ηρακλείου, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να δρομολογήσουν πλοίο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταστραφεί και το υπόλοιπο της παραγωγής τους. Για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή με τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων των αγροτών, με στόχο να αποσπάσουν τη δέσμευση του υπουργού για την άμεση δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή