Τι απαντά η Αθήνα στους 13.000 «χαμένους» μετανάστες της WSJ

Τι απαντά η Αθήνα στους 13.000 «χαμένους» μετανάστες της WSJ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «χαμένους ανθρώπους» κάνει λόγο η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της χθες για την κατάσταση των κέντρων υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως προκύπτει από στοιχεία και πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η εφημερίδα, 13.000 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν καταγραφεί στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, αγνοούνται και θα μπορούσαν να έχουν κατευθυνθεί βόρεια στην Ευρώπη.

Το παραπάνω εύρημα – μαζί με πολλά ακόμη – προέρχεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους αρμόδιους για το θέμα της μετανάστευσης και προκύπτει ύστερα από αξιολόγηση της κατάστασης στο Αιγαίο.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως η Ελλάδα δεν κατέστη αδιέξοδο για τους μετανάστες, όπως ήθελε η Ευρώπη», σημειώνει η εφημερίδα.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη, με τα κέντρα υποδοχής να έχουν γεμίσει και τις συνθήκες διαβίωσης να είναι άθλιες», αναφέρει η WSJ.

H ελληνική πλευρά έχει καταθέσει ότι περίπου 63.000 μετανάστες βρίσκονται σε χώρους φιλοξενίας και περιμένουν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, για να μεταφερθούν σε νησιά και σε άλλα μέρη της χώρας. 

Το μεσημέρι της Παρασκευής το αρμόδιο υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα της WSJ, σημειώνοντας: «Δεν ευσταθούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι αγνοούνται τα ίχνη 13.000 ανθρώπων που έχουν καταγραφεί στους καταυλισμούς της Ελλάδας. Συνεργαζόμαστε με τις κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες, το λιμενικό και την αστυνομία, θεσμοί που έχουν και την ευθύνη της καταγραφής, η οποία αποστέλλεται καθημερινά και είναι ακριβής».

Το υπουργείο υπολογίζει τα άτομα που βρίσκονται εκτός δομών στις 7.000. Αυτός ο αριθμός προκύπτει από το γεγονός πως, ναι μεν οι άνθρωποι κατεγράφησαν κάποια στιγμή, είτε στα νησιά, είτε στην ενδοχώρα, την ώρα όμως που έκλεινε η καθημερινή καταγραφή της δομής όπου διαμένουν, δεν ήταν εκεί να καταγραφούν. «Δεν σημαίνει πως έχουμε χάσει τους ανθρώπους. Οι δομές φιλοξενίας είναι ανοιχτές και όλος ο κόσμος μπορεί να μη βρίσκεται κάθε μέρα, τη δεδομένη στιγμή της καταγραφής στην ίδια θέση», εξηγεί το υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή