Ο Αρειος Πάγος θα επανεξετάσει τις αποφάσεις έκδοσης

Ο Αρειος Πάγος θα επανεξετάσει τις αποφάσεις έκδοσης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επανεξέταση όλων των αποφάσεων που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών για τους οκτώ στρατιωτικούς, την έκδοση των οποίων ζητεί επιμόνως η Τουρκία, προχωρεί τις προσεχείς ημέρες ο Αρειος Πάγος, μετά το μπαράζ εφέσεων που ασκήθηκαν, είτε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών για τις αποφάσεις που ήταν αρνητικές για την έκδοση, είτε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους στην περίπτωση που το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την έκδοσή τους.

Συνολικά τρεις εφέσεις, δύο του εισαγγελέα για τις ισάριθμες αποφάσεις περί μη εκδόσεως που αφορούν πέντε Τούρκους αξιωματικούς, και μία που άσκησαν τρεις από αυτούς που έχασαν τη δίκη στο εφετείο, αναμένεται να εξετασθούν από το ανώτατο δικαστήριο, προκειμένου να ξεκαθαριστεί αμετάκλητα η θέση της ελληνικής δικαιοσύνης επί του θέματος αυτού, το οποίο αυτονοήτως έχει πολιτική χροιά και άπτεται των διεθνών σχέσεων της χώρας μας.

Πάντως, η έκδοση από το Συμβούλιο Εφετών αντιφατικών αποφάσεων –δίκασαν τις υποθέσεις διαφορετικές συνθέσεις δικαστών– προκάλεσε σύγχυση, ενώ μόνον η εισαγγελική αρχή που εκπροσωπήθηκε στις δίκες αυτές από την Ευσταθία Καπαγιάννη και τον Γεώργιο Βούλγαρη παρέμεινε σταθερή στην άποψη ότι το αίτημα των τουρκικών αρχών δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Ομως ο φόβος να εκδοθούν και από τον Αρειο Πάγο αντιφατικές αποφάσεις ελλοχεύει, καθώς διαφορετικές συνθέσεις θα κρίνουν και στο ανώτατο δικαστήριο τα τρία πακέτα των υποθέσεων που έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο Ποινικό Τμήμα.

Σε κάθε περίπτωση από την απόφαση που θα λάβει το ανώτατο δικαστήριο θα εξαρτηθεί και ο βαθμός ευχέρειας που θα διαθέτει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει διαφορετική άποψη από εκείνη των δικαστικών αρχών.

Παράλληλα με τις δικαστικές διαδικασίες, ωστόσο, τρέχουν και οι διαδικασίες για τα αιτήματα παροχής ασύλου που έχουν υποβάλει και οι οκτώ στρατιωτικοί, καθώς για έναν μόνον βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, ενώ για τους άλλους επτά η διαδικασία έχει περάσει σε δεύτερο βαθμό όπου οι αρμόδιες επιτροπές συγκροτούνται κατά πλειοψηφία από διοικητικούς δικαστές. Η πρόβλεψη, πάντως, είναι ότι οι διαδικασίες ασύλου αργούν και δεν πρόκειται να έχουν τελειώσει νωρίτερα από την άνοιξη του 2017 για τους συγκεκριμένους εκζητούμενους.

Από την τουρκική πλευρά, η στάση της Αθήνας, όπως γίνονται αντιληπτές στην Αγκυρα οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θεωρείται ακατανόητη. Και χθες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου ζήτησε εκ νέου την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται τους λόγους καθώς «γνωρίζει τι σημαίνει χούντα». Ο κ. Μουφτούογλου επισήμανε, ακόμη, ότι η χώρα παρακολουθεί στενά «τη διαδικασία έκδοσης σχετικά με τα οκτώ άτομα που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του τουρκικού λαού και της Αυτού Εξοχότητος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στις 15 Ιουλίου 2016, και κατέφυγαν στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο». Και πρόσθεσε πως «σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε δυσκολία να κατανοήσουμε την απόφαση του Εφετείου Αθηνών που απέρριψε την έκδοση των πέντε αυτών ατόμων, ενώ αποδέχεται το αίτημά μας για την έκδοση τριών άλλων». Εμπειροι παρατηρητές σχολίαζαν ότι ακριβώς αυτή η αντίληψη, ότι δηλαδή οι οκτώ είχαν ως σκοπό να συμμετάσχουν προσωπικά στην απόπειρα κατά της ζωής του κ. Ερντογάν, επιβαρύνει ιδιαιτέρως οποιαδήποτε άλλη συζήτηση σε διπλωματικό ή άλλο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Διότι, προφανώς, ιεραρχείται ως υπεράνω οποιασδήποτε άλλης διαφοράς μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή