Παρέμβαση Κοντονή για τη Novartis

Παρέμβαση Κοντονή για τη Novartis

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών εις βάρος της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis από δύο Ελληνες, πρώην στελέχη της, ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο κ. Κοντονής απέστειλε στην εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία δύο πρώην στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα κατέθεσαν στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς στοιχεία για αθέμιτες πρακτικές της Novartιs που στόχο είχαν τη δωροδοκία γιατρών και κρατικών αξιωματούχων με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση φαρμάκων της εταιρείας. Οι δύο καταγγέλλοντες εργάζονταν στη Novartis από το 2008 ως επικεφαλής επικοινωνίας και πωλήσεων αντίστοιχα, και φέρονται να έχουν καταθέσει απτά στοιχεία από τα οποία προκύπτουν δωροδοκίες χιλιάδων αξιωματούχων, δημοσίων λειτουργών.

Τα δύο πρώην στελέχη της εταιρείας κατέθεσαν, κατά πληροφορίες, έγγραφα από τα οποία προκύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς αλλά και σε γιατρούς του Δημοσίου, ενώ αναφέρθηκαν και σε ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα.

Οι καταγγελίες ερευνώνται από την αμερικανική Δικαιοσύνη, η οποία διενεργεί έλεγχο για δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ αλλά και ελληνικών νοσοκομείων, καθώς και πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις δεν ευνοούσαν την εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες έρευνες διεξάγονται σε Ν. Κορέα, Τουρκία και Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή