Δυσφορία Ντε Μεζιέρ για τους χειρισμούς των ελληνικών αρχών

Δυσφορία Ντε Μεζιέρ για τους χειρισμούς των ελληνικών αρχών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη ότι ο Αφγανός δράστης της δολοφονίας της 19χρονης Μαρίας Λαντεμπούργκερ, τον Οκτώβριο στο Φράιμπουργκ, είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας και είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί μετά την αποφυλάκισή του.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Γερμανίας και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Γερμανών αστυνομικών κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι δεν εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Αφγανού, όταν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί μετά την αποφυλάκισή του, τον Οκτώβριο του 2015. Σε μια τέτοια περίπτωση, επισημαίνουν οι Γερμανοί, ο δράστης θα είχε εγκαίρως εντοπιστεί και συλληφθεί από τις γερμανικές διωκτικές αρχές. Σε δημόσια δήλωσή του, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία του για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι ελληνικές αρχές και κυρίως για το ότι δεν εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψής του, όταν δεν δηλώθηκε στο αστυνομικό τμήμα, ως όφειλε, μετά την αποφυλάκισή του. «Εάν το είχαν πράξει, τότε ο δράστης θα είχε υποπέσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην αντίληψη των γερμανικών αρχών ασφαλείας σε έναν έλεγχο ρουτίνας», δήλωσε.

Για «παταγώδη αποτυχία» των ελληνικών αρχών έκανε λόγο και η Ενωση των Γερμανών Υπαλλήλων Δίωξης του Εγκλήματος BKD. Καθώς τα στοιχεία του καταζητούμενου δεν ήταν καταχωρισμένα στο SIS, δεν ταυτοποιήθηκε ως καταζητούμενος δράστης όταν τον Νοέμβριο του 2015 αιτήθηκε άσυλο στην αστυνομική διεύθυνση του Φράιμπουργκ, αναφέρει η BKD. «Εάν οι Ελληνες είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, τότε θα είχε υποπέσει στην αντίληψή μας», δήλωσε στη Bild ο επικεφαλής του BDK Αντρέ Σουλτς.

Χθες, κοινή ανακοίνωση-απάντηση εξέδωσαν τα ελληνικά υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Σ’ αυτήν επισημαίνεται ότι ο Αφγανός Hussein K. ήταν καταχωρισμένος στην ευρωπαϊκή βάση Eurodac, μετά την υποβολή αιτήματος ασύλου τον Ιανουάριο του 2013 καθώς και ότι τα δακτυλικά του αποτυπώματα ήταν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. «Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί. Για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από τη χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εμμέσως, οι ελληνικές αρχές απαντούν στην κριτική με το εξής επιχείρημα: εφόσον μετά τη φυγή του από την Ελλάδα, ο Αφγανός υπέβαλε αίτημα ασύλου στη Γερμανία και άρα τα στοιχεία του πέρασαν στο σύστημα Eurodac, οι Αρχές της Γερμανίας όφειλαν να επικοινωνήσουν με την πρώτη χώρα που είχε καταγράψει το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου του αλλοδαπού, δηλαδή την Ελλάδα. «Εάν το είχαν πράξει, θα τους είχαμε ενημερώσει ότι εις βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση και θα είχε συλληφθεί», σχολίασαν χθες στην «Κ» αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή