ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα διακινητων μεταναστών

exarthrothike-speira-diakiniton-metanaston-2166269

Εξαρθρώθηκε σπείρα διακινητών μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η σπείρα διακινούσε αλλοδαπούς από την Ελλάδα προς την Ιταλία με τη χρήση πλωτών μέσων και από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω Έβρου.

Κατά τη συντονισμένη επιχείρηση στην οποία έλαβε μέρος το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή, συνελήφθησαν τέσσερις Ελληνες και εννέα αλλοδαποί (επτά υπήκοοι Πακιστάν, ένας Ινδίας και ένας Αλβανίας).

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και οι αρχηγοί της σπείρας. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν άλλα επτά μέλη της οργάνωσης, πέντε Ελληνες, ένας Ινδός και ένας Πακιστανός.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν στον νόμο περί αλλοδαπών.

Αναλυτικότερα, όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες εδώ και έναν χρόνο, είχαν συγκροτήσει δομημένο εγκληματικό κύκλωμα, με διακριτούς ρόλους που διακινούσε παράνομα αλλοδαπούς με δύο τρόπους.

Ο πρώτος, αφορούσε την έξοδο από την Ελλάδα με τη χρήση πλωτών μέσων από παράκτια περιοχή της Πρέβεζας, με τελικό προορισμό την Ιταλία και ο δεύτερος, αφορούσε την είσοδο αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος από την Τουρκία, μέσω του ποταμού Έβρου.

Ως προς τον πρώτο τρόπο δράσης, μέλη της οργάνωσης,  είχαν αναλάβει τον εντοπισμό, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τη συγκέντρωση των αλλοδαπών που επιθυμούσαν να μεταβούν στην Ιταλία. Στη συνέχεια τους προμήθευαν με εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων με προορισμό την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Βόνιτσα και την Ηγουμενίτσα. Ακολούθως, τους κατεύθυναν να αποβιβαστούν πριν τον τερματικό σταθμό του λεωφορείου, σε προκαθορισμένο σημείο, όπου τους παραλάμβαναν άλλα μέλη της οργάνωσης και τους οδηγούσαν σε οίκημα που διατηρούσε η οργάνωση σε ερημική περιοχή της Πρέβεζας. Στο οίκημα αυτό τους έκρυβαν μέχρι το τελικό στάδιο της επιβίβασης στο σκάφος.

Ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσαν οι διακινούμενοι, καθώς και της εξουσίας που τους ασκούσαν οι διακινητές, είναι το γεγονός ότι τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία καθώς επίσης τους ασκούσαν σωματική βία όταν αυτοί διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης.

Το τελευταίο στάδιο της παράνομης διακίνησης προς την Ιταλία, περιελάμβανε την επιβίβαση των αλλοδαπών σε σκάφος, το οποίο λόγω της κακής μηχανολογικής κατάστασης και της παντελούς έλλειψης σωστικού εξοπλισμού, σε συνδυασμό με τη έλλειψη πιστοποιητικού ναυτικής ικανότητας του “καπετάνιου”, έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους.

Περαιτέρω εξακριβώθηκε ότι, η εγκληματική οργάνωση, οργάνωσε από τον Ιανουάριο δύο φόρες σχέδιο παράνομης διακίνησης από την Ελλάδα προς την Ιταλίας ενώ κατά τη διάρκεια διακίνησης μέσω του Εβρου , σε συνεργασία με μέλη της οργάνωσης στην Τουρκία παραλάμβαναν τους αλλοδαπούς που μόλις είχαν αφιχθεί στη χώρα και τους μετέφεραν σε ειδικούς χώρους όπου κρατούντο προσωρινά μέχρι την ημέρα αναχώρησης για τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, πλησίον του ποταμού Έβρου. Στη συνέχεια εισέρχονταν στην Ελλάδα και παραλαμβάνονταν από άλλα μέλη που τους μετέφεραν με οχήματα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Πρέβεζα, όπου παρέμεναν υπό "κράτηση" μέχρι να πληρώσουν το συμφωνηθέν τίμημα.

Η συνολική αμοιβή που ζήταγς η εγκληματκή οργάνωση για την διακίνηση των αλλοδαπών, ανέρχονταν σε 2.000-2.500 ευρώ, κατ' άτομο.

Τέλος, εκτιμάται ότι το κύκλωμα, κατάφερε να διευκολύνει την είσοδο από τα σύνορα του Έβρου τετρακοσίων αλλοδαπών ενώ αποπειράθηκε να μεταφέρει στην Ιταλία πλέον των εκατό αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.