Ουρές συνταξιούχων στα ΑΤΜ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από νωρίς χθες το πρωί χιλιάδες συνταξιούχοι σχημάτιζαν ουρές έξω από τα τραπεζικά καταστήματα της πρωτεύουσας προκειμένου να πιάσουν μία καλή θέση, ώστε να προλάβουν να εισπράξουν τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ και το έκτακτο βοήθημα.

Ποικίλες ήταν οι απόψεις αυτών που περίμεναν καρτερικά στο κρύο. «Στην κατάσταση που είμαστε, λέμε δόξα τω Θεώ», είπε στην «Κ» ο συνταξιούχος Πέτρος Ανδρονίκου που έβγαινε από το κατάστημα της οδού Σταδίου και συμπλήρωσε γελώντας, «ό,τι μπαίνει στο πορτοφόλι είναι θετικό». Οπως εξήγησε ο 75χρονος πρώην ιδιωτικός υπάλληλος, με αυτά τα χρήματα «θα βουλώσουμε μερικές τρύπες και αν περισσέψει τίποτα θα δώσουμε και στα εγγόνια δώρο».

Λίγο αργότερα η 68χρονη συνταξιούχος Βασιλική Μίττα, βγαίνοντας από κατάστημα της Εθνικής στην οδό Πατησίων μαζί με την επίσης συνταξιούχο φίλη της, Νίκη, δήλωσε στην «Κ» ότι «αυτά τα ψίχουλα δεν μπορούν να καλύψουν την περικοπή που έχει υποστεί η σύνταξη». Οπως είπε, αυτά τα χρήματα θα πάνε κατευθείαν στις τρέχουσες υποχρεώσεις χωρίς να περισσέψει κάτι για τα Χριστούγεννα. «Είναι σκέτη κοροϊδία όταν πετσοκόβεις τις συντάξεις να λες ότι βοηθάς μοιράζοντας ψίχουλα», συμπληρώνει η κ. Νίκη, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια λαμβάνει τη σύνταξη του συζύγου της. «Αν έχεις παλικάρι άνεργο στο σπίτι, δεν μπορείς να χαρείς με τα βοηθήματα. Δεν ξέρω πού θα πάει αυτή η κατάσταση αλλά έχουμε χάσει την αξιοπρέπειά μας», καταλήγει με τρεμάμενη φωνή. Πού θα πάνε τα χρήματα; ρωτάμε τις δύο γυναίκες και η κ. Μίττα απαντά «στο αέριο, το νερό, τη ΔΕΗ, το τηλέφωνο, τα κοινόχρηστα και τη δόση του ΕΝΦΙΑ». Για τον 76χρονο Αλέξανδρο Αποστόλου, που έφτασε στο κατάστημα από τους πρώτους για να εξυπηρετηθεί, καθώς, όπως λέει στην «Κ», ήθελε να προλάβει τις υπόλοιπες υπηρεσίες ανοικτές, «δεν θα φτάσουν ούτε για το ένα τρίτο των υποχρεώσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή