Εργαζόμενοι ΟΤΑ ζητούν νέα παράταση των συμβάσεων

Εργαζόμενοι ΟΤΑ ζητούν νέα παράταση των συμβάσεων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων που υπηρετούν στους δήμους της χώρας και, σύμφωνα με απόφαση του Ι΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν πρέπει να απασχολούνται μετά την ολοκλήρωση 24 μηνών υπηρεσίας. Το διάστημα αυτό ολοκληρώνονται τα δύο έτη υπηρεσίας για πολλούς από τους συμβασιούχους, που συνήθως καλύπτουν τομείς εργασίας, όπως η καθαριότητα. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να πληρωθούν, καθώς οι δαπάνες μισθοδοσίας τους δεν εγκρίνονται εάν έχουν ξεπεράσει τους 24 μήνες εργασίας.

Η ομοσπονδία εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ) έχει προκηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα από το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, διεκδικώντας «κανείς εργαζόμενος να μην μείνει απλήρωτος, να μην οδηγηθεί στην απόλυση, αλλά και να μπει ένα τέλος στο “ντόμινο” μη παράτασης συμβάσεων πέρα των 24 μηνών». Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ. έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου) και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Βασ. Σοφίας).

Από την πλευρά τους, οι δημοτικές αρχές διακηρύσσουν την επιθυμία ανανέωσης των συμβάσεων, δηλώνουν όμως πως περιμένουν κυβερνητική ρύθμιση επιπλέον αυτής που ψηφίστηκε με τη μορφή τροπολογίας την περασμένη εβδομάδα (σχετικό ρεπορτάζ, σελ. 19). «Οι δήμοι της χώρας έχουμε τη πρόθεση να προβούμε στην ανανέωση των 24μηνων συμβάσεων, ωστόσο περιμένουμε έστω και λίγα 24ωρα πριν από την εκπνοή του 2016 να μας απαντήσει η κυβέρνηση υπεύθυνα και με σαφήνεια πώς θα ρυθμίσει τη νομιμότητα της ανανέωσης των συμβάσεων και της πληρωμής των εργαζομένων», τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης. «Παρά τη ρύθμιση Βερναρδάκη τον περασμένο Οκτώβριο, την τροπολογία που κατέθεσε πριν από μερικές ημέρες η διάδοχός του Ολγα Γεροβασίλη και την εγκύκλιο (41488) του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, εξακολουθεί να μην είναι σαφές πώς μπορούν να γίνουν η ανανέωση συμβάσεων και η απρόσκοπτη εξόφληση των εργαζομένων», συμπληρώνει. Οι επίτροποι, «βασιζόμενοι σε μια συγκεκριμένη νομολογία, αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων στην καθαριότητα», καταλήγει ο κ. Πατούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή