Διετάχθη προκαταρκτική για τη δολοφονία Αμοιρίδη

Διετάχθη προκαταρκτική για τη δολοφονία Αμοιρίδη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ομολογία της προσχεδιασμένης δολοφονίας του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Μπραζίλια, Κυριάκου Αμοιρίδη, από τον 29χρονο αστυνομικό ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος επιθεωρητής που ηγείται της έρευνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα μάλιστα με τον επιθεωρητή, πέραν της συζύγου και του αστυνομικού, έχει επίσης συλληφθεί ένας εξάδελφος του δράστη που φέρεται να έπαιξε ρόλο «τσιλιαδόρου» και να βοήθησε να απομακρυνθεί το πτώμα με την υπόσχεση ότι θα λάμβανε 80.000 ρεάις (25.000 δολάρια).

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα σημείωσε ότι η δολοφονία του πρεσβευτή τού προκάλεσε βαθιά θλίψη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Τη θλίψη του για τη δολοφονία του Αμοιρίδη εξέφρασε και το υπ. Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ο εκλιπών «υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα». Την ίδια ώρα, ασαφές παραμένει πότε θα επιστραφεί η σορός του εκλιπόντος στην Ελλάδα. Ο Αμοιρίδης είχε υπηρετήσει στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε., στα γενικά προξενεία του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Ρότερνταμ και στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι στην πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως πρεσβευτή της Ελλάδας στην Τρίπολη και ειδικότερα ο ρόλος του στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, Ελλήνων και υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014. Καίριας σημασίας υπήρξε και η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2015.

Η σορός του Αμοιρίδη, ο οποίος αγνοείτο επί τέσσερις ημέρες, βρέθηκε απανθρακωμένη μέσα στο αυτοκίνητό του την περασμένη Πέμπτη. Η 40χρονη σύζυγος του Ελληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Φρανσουάζ, και ο αστυνομικός με τον οποίο, όπως αποδείχθηκε, διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία και αμφότεροι ομολόγησαν την ενοχή τους. Κλιμάκιο τριών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. μετέβη στη Βραζιλία προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία της έρευνας για τη δολοφονία του Ελληνα πρέσβη. Η ελληνική αποστολή αναχώρησε από την Αθήνα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και σε αυτή μετέχουν δύο αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας και ο επικεφαλής του γραφείου της Interpol στην Αθήνα. Οι εισαγγελικές αρχές της χώρας διέταξαν, για τυπικούς κυρίως λόγους, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον φόνο του Ελληνα πρέσβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή