Αδιέξοδη και με ένταση η συνάντηση Μουζάλα – Γαληνού στη Λέσβο

Αδιέξοδη και με ένταση η συνάντηση Μουζάλα – Γαληνού στη Λέσβο

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άκαρπη υπήρξε η συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό κατά την επίσκεψη του πρώτου στο νησί για να συζητήσει θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της παρουσίας περίπου 5.000 εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στο νησί στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. 

Με τις φωνές ανάμεσα στους δυο άνδρες να ακούγονται στους διαδρόμους του Δημαρχιακού κτηρίου και τη συζήτηση να διακόπτεται μάλιστα μερικές φορές μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα οι δυο άνδρες κατάληξαν δηλώνοντας ότι «συμφώνησαν ότι διαφωνούν».

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο κ. Γαληνός επέμεινε στον κ. Μουζάλα για την ανάγκη απεγκλωβισμού από το νησί των όσων έχουν έρθει σε αυτό. «Δεν θα συναινέσω στην καταστροφή του τόπου που συντελείτε αυτή τη στιγμή με την ανεξέλεγκτη ροή και τον εγκλωβισμό Αφρικανών μεταναστών» ακούστηκε να λέει ο κ. Γαληνός. Από την άλλη μεριά ο κ. Μουζάλας επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου σε στρατόπεδο στην περιοχή της Λεμονούς ως η μόνη εθνικά χρήσιμη και αναγκαία λύση για το νησί.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μουζάλας και ο κ. Γαληνός έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις.

«Αυτό που αναγνωρίζεται είναι ότι στη Λέσβο υπάρχει μια ειδική κατάσταση η οποία οφείλεται στην αλλαγή των χαρακτηριστικών των ανθρώπων που έρχονται πια στο νησί. Επαναλαμβάνω, υπάρχει στη Λέσβο μια ειδική κατάσταση. Διαφωνούμε με το Δήμο στους τρόπους αντιμετώπισης της, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη να συμφωνήσουμε. Μην περιμένετε με μια συνάντηση να καμφθούν διαφωνίες Να λάβετε όμως υπ’ όψιν το εξής: με το Γαληνό δουλέψαμε μαζί όλο το περασμένο διάστημα και έχουμε κάνει μαζί ο Γαληνός με τη βοήθεια μας και η κυβέρνηση με τη βοήθεια του Δήμου θαύματα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2015. Έχουμε τη διάθεση να βρούμε λύση. Θα απαιτήσει αυτό κι άλλες συναντήσεις και άλλες συζητήσεις. Μοιραζόμαστε με το Δήμο την ίδια αγωνία και για τους ανθρώπους που έρχονται στη Λέσβο αλλά και για τους κατοίκους της Μυτιλήνης», υποστήριξε ο κ. Μουζάλας.

«Έχουμε μάθει ότι μπορούμε να συζητάμε είτε έντονα είτε ήρεμα και να βρίσκουμε λύσεις. Δυστυχώς η κατάσταση στο νησί δεν είναι καλή. Ο Δήμος αυτήν την κατάσταση την έχει μεταφέρει επανειλημμένα στην κυβέρνηση τα είπα και σήμερα. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε μέχρι να βρεθεί λύση. Υπάρχει ένταση το τελευταίο διάστημα στο νησί, ανάλογα έντονη ήταν και η συνάντησή μου με τον κ. Μουζάλα», είπε από την πλευρά του ο κ. Γαληνός.

Ο κ. Μουζάλας το πρωί επισκέφθηκε τους καταυλισμούς της Μόριας και του καρά Τεπέ καθώς και το πλοίο «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Αυτή στη στιγμή συναντιέται στο Επιμελητήριο Λέσβου με εκπροσώπους φορέων του νησιού που συγκροτούν το Συντονιστικό των φορέων που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στη Λέσβο. Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο κ. Μουζάλας αναμένεται να συναντηθεί μ τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.

Χθες αργά το βράδυ ο κ. Μουζάλας είχε στείλει επιστολή στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «μονομερή ενέργεια που βλάπτει ανεπανόρθωτα το νησί της Λέσβου» την άφιξη στο λιμάνι της πόλης του αρματαγωγού «Λέσβος» με αφορμή τη χωρίς καμία προσυνεννόηση τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο λιμάνι της Μυτιλήνης για την εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων στο πλοίο.

Ο κ. Μουζάλας αφού είχε αναφέρει στην επιστολή του πως «Περιφέρεια, δήμος μα πάνω απ’ όλα οι κάτοικοι, όλοι μαζί βοηθήσαμε να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση αυτής της περιόδου. Μαζί διασώσαμε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης και καθιερώσαμε πρότυπα που συγκλόνισαν τον κόσμο», είχε τονίσει πως «σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες, ικανές να αμαυρώσουν μια πολύτιμη πλευρά της ιστορίας του νησιού και της χώρας. Αντιθέτως, η κοινή μας κατάκτηση (κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας) δημιουργεί κατά την άποψη της κυβέρνησης αλλά και όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, τη δυνατότητα να διασώσουμε τα νησιά και τον τόπο, εφόσον δουλέψουμε πάλι όλοι μαζί, με την δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία».

Ο κ. Μουζάλας είχε καλέσει τον δήμαρχο Λέσβου «να αφήσουμε για αργότερα την αναζήτηση ευθυνών και ενόχων για τη διαμορφωμένη κατάσταση. Να αποφύγουμε την άγονη ρήξη που κανείς δεν θέλει και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Να βρούμε πάλι μαζί τρόπους να σώσουμε ζωές».

«Γνωρίζουμε την κόπωση του πληθυσμού και ποικιλοτρόπως προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με ενισχυτικές αλλά και ανταποδοτικές δράσεις», είχε σημειώσει ο κ. Μουζάλας ο οποίος είχε αναφερθεί σε αυτές τις ανταποδοτικές δράσεις προς την τοπική κοινωνία: «Η υδροδότηση χωριών στην περιοχή της Μόριας, η καταβολή 750.000 ευρώ ως επιχορήγηση του κράτους προς τον δήμο Λέσβου από τα παράβολα των μεταναστών, η χρηματοδότηση για τη λειτουργία του δημοτικού κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ με προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χρήματα από την DG HOME για την ελληνική κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως, όπως συζητήσαμε με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση προχωρήσαμε σε προγραμματισμό για τη δημιουργία νέου λιμένος, δημιουργία νέου κολυμβητηρίου, ανακαίνιση παλαιού κολυμβητηρίου και μετατροπή του σε εκθεσιακό κέντρο. Τέλος, ανταποκρινόμενοι στο πάγιο κοινό μας αίτημα η κυβέρνηση πέτυχε την αναστολή ανάπτυξης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν δοκιμαστεί από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Έχουμε προχωρήσει επίσης σε ενίσχυση της αστυνόμευσης όπως και των δομών Υγείας του νησιού», είχε επισημάνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μουζάλας είχε καταλήξει στην επιστολή του: «Αναμένω άμεσα, την επόμενη συνάντησή μας για να προσδιορίσουμε μαζί τις ελάχιστες αναγκαίες λύσεις ώστε να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερα δύσκολες αυτές στιγμές και να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις που είμαι βέβαιος ότι και οι δύο απευχόμαστε».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή