ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα παρέμβαση ΓΕΣ για τον «αλβανικό αετό»

nea-paremvasi-ges-gia-ton-alvaniko-aeto-2171861

Την έκταση του φαινομένου επίδειξης συμβόλων, τα οποία θεωρούνται αλυτρωτικού ή εθνικιστικού χαρακτήρα από νεοσυλλέκτους ή υπηρετούντες τη θητεία τους αλβανικής καταγωγής στρατιώτες, εξετάζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, μετά τον εντοπισμό σειράς σχετικών φωτογραφιών στα κοινωνικά δίκτυα.

Επειτα από τη φωτογραφία των επτά νεοσύλλεκτων στο Μεσολόγγι, το ΓΕΣ παρενέβη και για μία ακόμη που απεικονίζει στρατιώτη, ο οποίος υπηρετεί στην Κύπρο (ΕΛΔΥΚ) να σχηματίζει με τα χέρια του το σήμα του «αλβανικού αετού». Ηδη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έχει ζητήσει να εξαντληθεί η αυστηρότητα των ποινών που θα επιβληθούν στους στρατιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος (ο οποίος πραγματοποιεί από προχθές επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία), περιέγραψε το περιστατικό που ερευνάται από τον στρατιωτικό εισαγγελέα ως ενταγμένο σε μια ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται από τον αλβανικό εθνικισμό και ξεκινά από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας κ. Εντι Ράμα, έως τις προκλητικές ενέργειες όπως η προσπάθεια παράνομης εισαγωγής στην Ελλάδα βιβλίων για μαθητές με αλυτρωτικές αναφορές υπέρ Μεγάλης Αλβανίας.

Πέρα, πάντως, από τα συγκεκριμένα περιστατικά, αναμένεται περαιτέρω αύξηση της έντασης από την αλβανική πλευρά, καθότι τα Τίρανα έχουν εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και η Ελλάδα –ιδιαίτερα μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Ράμα να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση– αποτελεί ένα θέμα που ευνοεί πάντα τους ακραίους εθνικιστικούς τόνους.