Παρέμβαση τοπογράφων για το κτηματολόγιο

Παρέμβαση τοπογράφων για το κτηματολόγιο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «μυστηριώδης» εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην υπόθεση του κτηματολογίου και τα σχέδια περί δημιουργίας μιας νέας δημόσιας υπηρεσίας, στην οποία θα ενσωματωθούν τα υποθηκοφυλακεία με τους περισσότερους από τους υπαλλήλους τους, προκαλεί αντιδράσεις. Μετά τους υπαλλήλους της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ), χθες παρενέβη και ο σύλλογος των τοπογράφων εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, τον φόβο ότι οι επικείμενες αλλαγές θα οδηγήσουν σε νέα πολυετή καθυστέρηση την κτηματογράφηση.

Τις προηγούμενες ημέρες διέρρευσε έγγραφο με τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τo κτηματολόγιο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αποσιώπησε την εμπλοκή του διεθνούς οργανισμού (για λογαριασμό της Κομισιόν) και έτσι είναι ασαφές ποια θα είναι η βαρύτητα των προτάσεων. Το κείμενο, ωστόσο, προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως στον τεχνικό κόσμο, καθώς φαίνεται να υιοθετεί, σε μεγάλο βαθμό, τις απόψεις των νομικών (λ.χ. συμβολαιογράφων) για τα προβλήματα του κτηματολογίου και την επόμενη ημέρα. «Ανησυχούμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και η ΕΚΧΑ πειραματίζονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ολοκλήρωση του έργου», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του συλλόγου των τοπογράφων (ΠΣΔΑΤΜ) Μιχάλης Καλογιαννάκης. «Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία βρήκαμε ανεπίσημα, προτείνεται ο φορέας (σ.σ. στον οποίο θα συγχωνευθούν η ΕΚΧΑ και τα 398 υποθηκοφυλακεία) να ιδρυθεί μέσα στη χρονιά, αποκτώντας νέο διοικητικό συμβούλιο και διευθυντές έως το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να υπογραφούν νέες συμβάσεις κτηματογράφησης, ότι το κτηματολόγιο θα σταματήσει για μήνες. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση του έργου».

Δυσκίνητος δημόσιος φορέας

Οι τοπογράφοι εκτιμούν ότι η πρόταση «απορρόφησης» στον νέο φορέα των περισσότερων εκ των υπαλλήλων των υποθηκοφυλακείων (σ.σ. στην πλειονότητά τους ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα οδηγήσει σε έναν δυσκίνητο δημόσιο φορέα. Και τονίζουν ότι 14 συμβάσεις κτηματογράφησης διαγωνισμών του 2011 δεν έχουν ακόμη υπογραφεί όχι τόσο λόγω ενστάσεων, όπως έχει υποστηρίξει η ΕΚΧΑ, αλλά επειδή η ΕΚΧΑ δεν διαθέτει επαρκείς επιβλέποντες μηχανικούς! Ανάλογες απόψεις εξέφρασε προχθές και το σωματείο των τεχνικών υπαλλήλων του κτηματολογίου (ΕΣΤΕΚ). «Τα τελευταία χρόνια “περνούν” διάφοροι φορείς, όπως η task force, το ολλανδικό κτηματολόγιο, εμπειρογνώμονες. Βγάζουν ένα πόρισμα, φεύγουν και δεν γίνεται τίποτα. Αντιθέτως, η κατάσταση χειροτερεύει», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρός του Ελεονώρα Δημαλέξη. «Το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου είναι μπροστά μας και στην ΕΚΧΑ ήδη επικρατεί απογοήτευση για την πορεία του έργου και τις εξελίξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή