Αποφασισμένοι να κλείσουν τα σύνορα στον Προμαχώνα οι αγρότες

Αποφασισμένοι να κλείσουν τα σύνορα στον Προμαχώνα οι αγρότες

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα φαίνεται ότι είναι οι αγρότες από τις Σέρρες που από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι θα επιχειρήσουν εκ νέου την προσπάθειά τους να παρακάμψουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να κατευθυνθούν στο τελωνείο του Προμαχώνα. Σημειώνεται ότι η δράση των διαμαρτυρόμενων, που βρίσκει την αντίσταση των αστυνομικών δυνάμεων, έχει ως αποτέλεσμα να κλείνει για δύο ώρες περίπου η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών, έξω απο τον Λευκώνα και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται απο παρακαμπτήριους οδούς.

Μάλιστα, οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ψήφισαν κείμενο με το οποίο ζητούν από την Κομισιόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σύνορα Βουλγαρίας -Ελλάδας και υποστηρίζουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις ενέργειές των αγροτών είναι οι βουλγαρικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Με τη φράση «τέρμα ο πολιτισμένος διάλογος, ήρθε η ώρα για πράξεις», οι συμμετέχοντες στη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, προσέρχονται σήμερα στις 17.00, σε νέα συνάντησή τους στο Πολύκαστρο του νομού Κιλκίς. Στόχος είναι να οριστικοποιηθούν τα σχέδιά τους και ενδεχομένως απο αύριο να ξεκινήσουν να κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους στα σημεία που έχει αποφασιστεί να στήσουν τα μπλόκα. Πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρουν ενδεχόμενο κλείσιμο του τελωνείου των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, και ένα ισχυρό μπλόκο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, πιθανόν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Ακόμα, το Σάββατο 28/1, λίγο μετά τις 11 το πρωί, πρόκειται να στηθεί το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ίδια ημέρα.

Στη γενική τους συνέλευση στην Πέλλα, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ομόφωνα συντεταγμένα να ακολουθήσουν τις αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στο Κιλκίς, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα απο 60 τρακτέρ έξω απο το κτίριο της αντιπεριφέρειας, φαίνεται σε ότι σε πρώτη φάση θα στηθεί το γνωστό μπλόκο στην είσοδο της πόλης και σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να μεταβούν σε άλλο σημείο.

Από την πλευρά τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως «το μπλόκο στα πράσινα φανάρια», έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση την προσεχή Κυριακή στις 18.00.

Στη Χαλκιδική συνεχίζεται η συγκέντρωση τρακτέρ στους Μύλους Ευγενίου στην Τρίγλια και απόφασή τους είναι να κινηθούν με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Για δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και τα μπλόκα θα στηθούν τη Δευτέρα 30/1, αφού πρώτα οριστούν τα ακριβή σημεία στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 19.30.

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας, ενώ αντίθετα οι αγρότες της Αιγιάλειας θα συνεχίσουν τον καθημερινό αποκλεισμό της νέας εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο γραμματέας του συλλόγου αγροτών δυτικής Αχαΐας Δημήτρης Φλίγγος, αναφέρθηκε αρχικά στην συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, λέγοντας ότι «οι θέσεις του υπουργείου είναι συγκεκριμένες, δεν δέχονται την άλλη άποψη και πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα».

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αιγιάλεια, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ελήφθη απόφαση «ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου από δίωρος κάθε απόγευμα να γίνει τρίωρος και συγκεκριμένα από τις 17:00 έως τις 20:00».

Επίσης, πρόσθεσε ότι η νέα κινητοποίηση θα ξεκινήσει από την Κυριακή, ενώ ανέφερε ότι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί αποκλεισμός υπηρεσιών αποκλεισμού υπηρεσιών.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών ανακοίνωσε ότι έπειτα από σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συντονιστικών επιτροπών από όλο τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, αποφασίστηκε η δημιουργία δύο μπλόκων. Το πρώτο θα είναι στον κόμβο Κεφαλόβρυσου της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και το δεύτερο στον 'Αγιο Νικόλαο Βόνιτσας. Επίσης, στις 12το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου.

Στην Ηλεία, αποφασίστηκε από τους αγρότες να συνεχιστεί ο δίωρος αποκλεισμός της εθνικής οδού Πατρών Πύργου στο Λατίφι της Αμαλιάδας, από τις 11:00 έως τις 13:00. Όμως, σε πρώτη φάση το κλείσιμο του δρόμου θα γίνεται ανά δύο ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή