80’s: 10 χρόνια γεγονότα

7' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1980

  • Ντόμινο: ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναλαμβάνει χρέη πρωθυπουργού ο γιος και εγγονός πρωθυπουργών Γιώργος Ράλλης, προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους στο πολιτικό σκηνικό. (Μάιος 1980)
  • Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα της Αθήνας, το «Μινιόν» και ο «Κατράντζος», τυλίγονται στις φλόγες και επί της ουσίας καταστρέφονται. Η υποψία ότι επρόκειτο για εμπρησμό επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν η Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80 ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο πυρκαγιές. Ακολούθησαν τους επόμενους μήνες νέες εμπρηστικές επιθέσεις στα πολυκαταστήματα «Κλαουδάτος», «Ατενέ», «Δραγώνας» και «Λαμπρόπουλος». (Δεκέμβριος 1980)
  • Ο Νίκος Αναστόπουλος πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της Εθνικής στην πρώτη της παρουσία σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με την ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια να χάνει από Ολλανδούς και Τσεχοσλοβάκους και να έρχεται ισόπαλη με τη Δυτική Γερμανία. (Ιούνιος 1980)

1981

  • Η αρχή μιας έντονης σχέσης: η Ελλάδα γίνεται επισήμως το δέκατο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, ένα «φλερτ» που είχε ξεκινήσει δεκαετίες νωρίτερα, αλλά είχε ξεχαστεί επί δικτατορίας. (Ιανουάριος 1981)
  • Περίπου 1.500 θεατές γεμίζουν το κλειστό της Νίκαιας, ενώ αρκετός ακόμα κόσμος βρίσκεται απέξω. Εντός γηπέδου αναμετριούνται πρώτη φορά δύο μυθικές μορφές του ελληνικού μπάσκετ, που στο μέλλον θα έγραφαν ιστορία κυρίως ως συμπαίκτες: ο Παναγιώτης Γιαννάκης του γηπεδούχου Ιωνικού και ο Νίκος Γκάλης του φιλοξενούμενου Αρη. Ο Γιαννάκης πετυχαίνει 73 πόντους και ο Γκάλης 62, βοηθώντας τον Αρη να κερδίσει στην παράταση. (Ιανουάριος 1981)
  • Ο Ολυμπιακός πετυχαίνει έξι γκολ κόντρα στην ΑΕΚ στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αλλά ο αγώνας μένει στην ιστορία για τον θάνατο 21 ανθρώπων, οι οποίοι ποδοπατήθηκαν μπροστά στην κλειστή ή έστω μισόκλειστη πόρτα της εξόδου την ώρα που ο αγώνας ολοκληρωνόταν. «Οδύνη και πένθος σε όλη τη χώρα», έγραψε η Βραδυνή την επόμενη μέρα, «19 νεκροί, όλοι νέοι» (δεν υπολογίζονται οι δύο που υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους), με το σχόλιο για την ηλικία των θυμάτων να υπερτονίζει τον μακάβριο χαρακτήρα της είδησης: ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται ένα παιδί 14 ετών, αρκετοί ακόμα ανήλικοι, όλοι κάτω από 40. (Φεβρουάριος 1981)
  • Δέκα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, εκατοντάδες τραυματίζονται, χιλιάδες βλέπουν τα σπίτια τους κατεστραμμένα: είναι ο απολογισμός του σεισμού των 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τις Αλκυονίδες νήσους του Κορινθιακού κόλπου. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και των γειτονικών περιοχών, φοβούμενοι πιθανούς μετασεισμούς, διανυκτερεύουν σε σκηνές ή στα αυτοκίνητά τους. (Φεβρουάριος 1981)
  • Ο Γεώργιος Ράλλης λέει το περίφημο «δεν θέλω ου» σε όσους αποδοκίμαζαν τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Παπανδρέου μιλάει για την «αλλαγή» που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ. Μία από τις πιο ιστορικές εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης ολοκληρώνεται, με το ΠΑΣΟΚ να σχηματίζει πρώτη φορά κυβέρνηση σε κλίμα γενικής ευφορίας («πανηγυρίζει όλη η Ελλάδα» έγραφε η Ελευθεροτυπία). Είχε συγκεντρώσει το 48,06% των ψήφων. (Οκτώβριος 1981)

1982

  • Ψηφίζεται από το ελληνικό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που εξισώνει τον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο, παρά τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και τις έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας. Ο πρώτος πολιτικός γάμος τελείται λίγο καιρό αργότερα στην Ικαρία. Θα χρειαστεί να περάσουν 31 χρόνια μέχρι οι πολιτικοί γάμοι να ξεπεράσουν τους θρησκευτικούς. (Φεβρουάριος 1982)

1983

  • Συγκροτείται στη Θεσσαλονίκη μια μπάντα που φέρνει επανάσταση στο ελληνικό ροκ. Είναι οι «Τρύπες», με επικεφαλής τον Γιάννη Αγγελάκα.

1984

  • Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαδέχεται τον Ευάγγελο Αβέρωφ ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. (Σεπτέμβριος 1984)
  • Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κερδίζει το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ των Καννών για το «Ταξίδι στα Κύθηρα». (1984)

1985

  • Μέλη της 17 Νοέμβρη πλησιάζουν το αυτοκίνητο του Νίκου Μομφερράτου στη γωνία Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ και ανοίγουν πυρ, σκοτώνοντας τόσο τον εκδότη της εφημερίδας Απογευματινή όσο και τον οδηγό του, Παναγιώτη Ρουσσέτη. (Φεβρουάριος 1985)
  • Ο Παναθηναϊκός χάνει με 4-0 από τη Λίβερπουλ στην Αγγλία, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, σε έναν αγώνα που μεταξύ άλλων μνημονεύεται για την εχθρική διαιτησία του Ολλανδού Κάιζερ και το περίφημο γκολ του Ρότσα που ακυρώθηκε χωρίς λόγο όσο ο αγώνας ήταν ακόμα ισόπαλος. (Απρίλιος 1985)
  • Σε μια επεισοδιακή ψηφοφορία, που έμεινε στην ιστορία για τα χρωματιστά ψηφοδέλτια που φαίνονταν από τους ημιδιαφανείς φακέλους προκαλώντας την οργή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, εκλέγεται, τελικά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Χρήστος Σαρτζετάκης. (Μάρτιος 1985)
  • Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει δεύτερη συνεχόμενη φορά τις εκλογές, συγκεντρώνοντας το 45,82% των ψήφων. (Ιούνιος 1985)
  • Το αεροσκάφος της TWA που απογειώνεται από το Ελληνικό με προορισμό τη Ρώμη καταλαμβάνεται από δύο αεροπειρατές λιβανέζικης καταγωγής. Στο αεροπλάνο επιβαίνουν 153 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 15 είναι Ελληνες και ένας εξ αυτών ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος. Επί 17 μέρες εξελίσσεται ένα διεθνές θρίλερ, με αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις και συνεχή πηγαινέλα από τη Βηρυτό στο Αλγέρι. Τελικά, δολοφονείται ένας άνθρωπος, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Στέθεμ. Από το αεροδρόμιο του Ελληνικού απογειώνεται λίγους μήνες αργότερα και το αεροσκάφος της πτήσης 648 με προορισμό το Κάιρο, το οποίο θα πέσει επίσης θύμα αεροπειρατών. Το αεροπλάνο προσγειώνεται στη Μάλτα, όπου επεμβαίνουν Αιγύπτιοι κομάντο προσπαθώντας να το ανακαταλάβουν. Ακολουθεί μάχη. Ο απολογισμός είναι 60 νεκροί, εκ των οποίων οι 12 Ελληνες. Τα δύο περιστατικά πλήττουν τόσο τον ελληνικό τουρισμό όσο και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. (Ιούνιος-Νοέμβριος 1985)
  • Αρχίζουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ οι περιπέτειες του δαιμόνιου ρεπόρτερ Πίκου Απίκου και των υπόλοιπων ηρώων της «Φρουτοπίας» που είχαν δημιουργηθεί δύο χρόνια νωρίτερα από την πένα του Ευγένιου Τριβιζά και του σκιτσογράφου Νίκου Μαρουλάκη. (Νοέμβριος 1985)
  • Στα επεισόδια που ακολουθούν τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας πυροβολεί και σκοτώνει τον 15χρονο μαθητή Μιχάλη Καλτεζά στους δρόμους των Εξαρχείων. (Νοέμβριος 1985)

1986

  • Δύο διαδοχικοί σεισμοί 6 και 5,4 Ρίχτερ προκαλούν τεράστιες ζημιές στην Καλαμάτα, με 20 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Η πόλη ερήμωσε, μεγάλο ποσοστό των κτιρίων της κρίθηκε ακατάλληλο και πολλοί κάτοικοι πέρασαν τον χειμώνα σε σκηνές – ήταν, μάλιστα, ένας από τους λίγους χειμώνες που η Καλαμάτα είδε χιόνι. (Σεπτέμβριος 1986)
  • Ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», μια πρωτοποριακή και επιδραστική μουσική εκπομπή που προβλήθηκε για δύο σεζόν στην ΕΡΤ. (1986)
  • Ο Μένης Κουμανταρέας μάς συστήνει έναν από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, τον Μπιλ Σερέτη, στη «Φανέλα με το νούμερο εννιά». Δύο χρόνια αργότερα, ο Παντελής Βούλγαρης θα μεταφέρει το μυθιστόρημα στον κινηματογράφο με τον Στράτο Τζώρτζογλου στον πρώτο ρόλο. (1986)

1987

  • Αν και δεν είχε επίσημη άδεια λειτουργίας, εκπέμπει πρώτη φορά ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9,84, ο πρώτος σταθμός της ελεύθερης ραδιοφωνίας στη χώρα μας, μια πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Αθηναίων Μιλτιάδη Εβερτ. (Μάιος 1987)
  • Ο Αργύρης Καμπούρης ευστοχεί και στις δύο ελεύθερες βολές στον τελικό με τη Σοβιετική Ενωση και ο Γιοβάισα αστοχεί στην τελευταία φάση. «Είναι το τέλος!» φωνάζει τότε από το μικρόφωνο ο Φίλιππος Συρίγος, «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης». Εκείνο το «τέλος» ήταν συγχρόνως η αρχή της ακμής του ελληνικού μπάσκετ. (Ιούνιος 1987)
  • Το θερμόμετρο φτάνει τους 44 βαθμούς και είναι χαρακτηριστικό ότι οι ράγες του Ηλεκτρικού διαστέλλονται από την υπερθέρμανση. Ο καύσωνας που πλήττει την Αττική δεν υποχωρεί και έπειτα από οκτώ μέρες, όταν επιτέλους η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, ο τραγικός απολογισμός του είναι 1.300 νεκροί. (Ιούλιος 1987)

 

1988

  • Ο επιθετικός της Λάρισας Γκεόργκι Τσίγκωφ βρίσκεται θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, με αποτέλεσμα η ομάδα του να τιμωρηθεί με αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από το πρωτάθλημα. Οι οπαδοί της θεσσαλικής ομάδας διαμαρτύρονται κλείνοντας την εθνική οδό και κόβουν τη χώρα στα δύο. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης αναγκάζεται να παρέμβει και αλλάζει το καταστατικό, εναρμονίζοντάς το με τους διεθνείς κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους σε περιπτώσεις ντόπινγκ τιμωρείται μόνο ο παίκτης και όχι η ομάδα. Οι βαθμοί επιστρέφουν στη Λάρισα, η οποία λίγο καιρό αργότερα πανηγυρίζει την ιστορική κατάκτηση του πρωταθλήματος. (Μάρτιος 1988)
  • 50.000 οπαδοί του Ολυμπιακού περιμένουν τον ποδοσφαιριστή Λάγιος Ντέταρι στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, για να τον υποδεχτούν στην ομάδα τους. (Ιούλιος 1988)
  • Tο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» επιστρέφει στο λιμάνι του Πειραιά έπειτα από ολιγοήμερη κρουαζιέρα στον Σαρωνικό, όταν τρεις από τους επιβαίνοντες ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα σκοτώνοντας εννέα άτομα. Στη λίστα των θυμάτων προστίθενται άλλα δύο: λίγο νωρίτερα, στο σημείο όπου θα έφτανε το πλοίο είχε ανατιναχτεί ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο διαμελίζοντας τα δύο άτομα που βρίσκονταν μέσα. Ο στόχος ήταν η έκρηξη να συμπέσει με γκρουπ Αμερικανών τουριστών που επρόκειτο να επιβιβαστούν στο πλοίο αργότερα. Πίσω από αυτή την τρομοκρατική ενέργεια φάνηκε έπειτα από έρευνες ότι βρισκόταν η οργάνωση Φατάχ – Επαναστατικό Συμβούλιο. (Ιούλιος 1988)

1989

  • Το Ολυμπιακό Στάδιο γεμίζει για να υποδεχτεί τους Pink Floyd σε μία από τις πολυπληθέστερες συναυλίες που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. (Μάιος 1989)
  • Στη σκιά του σκανδάλου Κοσκωτά διεξάγονται βουλευτικές εκλογές που οδηγούν στην κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη. Η χώρα οδηγήθηκε σε νέες εκλογές λίγους μήνες αργότερα, από τις οποίες προέκυψε η οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντος Ζολώτα. (Ιούνιος–Νοέμβριος 1989)
  • Τρεις οπλισμένοι άνδρες, ο «Λουκάς», ο «Μιχάλης» και ο «Χάρης», πλησιάζουν τον Παύλο Μπακογιάννη στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγαζόταν το γραφείο του, στην οδό Ομήρου, και τον δολοφονούν. (Σεπτέμβριος 1989)
  • Ξεκινάει να εκπέμπει το Mega Channel, ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει κάποιες ταινίες, παιδικές σειρές, αστυνομικά, μια βραζιλιάνικη παραγωγή, το τηλεπαιχνίδι του Κώστα Παπαντωνόπουλου «Γράμματα και αριθμοί», το νεανικό μουσικό πρόγραμμα «Mega HITS» και φυσικά το δελτίο ειδήσεων. Επειτα από λίγο καιρό εμφανίζεται και ο ΑΝΤ1. (Νοέμβριος 1989)
  • Η νεοσυσταθείσα Ορχήστρα των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι δίνει την πρώτη της συναυλία στο Παλλάς. (Νοέμβριος 1989)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή