«Κατάληψη» πυροσβεστών στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

«Κατάληψη» πυροσβεστών στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

P { margin-bottom: 0.08in; }

Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας 1000 εποχικοί πυροσβέστες πενταετούς θητείας και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν. Οι πρώτοι, μετά από περιοδεία σε κυβερνητικά κτίρια και το Μέγαρο Μαξίμου «εκστράτευσαν» κατά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνοντας την είσοδό του «γυαλιά καρφιά». Αίτημά τους, η μονιμοποίησή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου βάσει του οποίου προσελήφθησαν, ή αλλιώς η παράταση των συμβάσεων τους. Οι δεύτεροι στήθηκαν έξω από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ζητώντας συνάντηση μαζί του και απειλώντας να «κατασκηνώσουν» στο σημείο, επ’ αόριστον. Στη δική τους περίπτωση ζητούμενο είναι η εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ που ορίζει την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012.

Πιο συγκεκριμένα, η πενταετής θητεία των εποχιακών πυροσβεστών ξεκίνησε το 2012 και ήταν προγραμματισμένη να λήξει στις 10 Φεβρουαρίου 2017, οπότε και προβλεπόταν να γίνουν μόνιμοι 2190 εργαζόμενοι, ενώ για τους υπολοιπους είχε υπάρξει υπόσχεση για υπογραφή νέας σύμβασης. Ωστόσο, όπως ανακάλυψαν, υπάρχει μνημονιακή ρήτρα, η οποία εμποδίζει την πραγματοποίηση προσλήψεων.

Η κινητοποίηση των εποχικών πυροσβεστών ξεκίνησε στις 10 π.μ. από την πλατεία Συντάγματος. Περίπου 1.000 άτομα πραγματοποίησαν ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αρχικά μπροστά στη Βουλή ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος 3938/2012. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην οδό Πανεπιστημίου και στη 1.30 μ.μ. οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος στην οδό Μουρούζη. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς την Ηρώδου Αττικού και στη 1.40 μ.μ. μια επιτροπή τους έγινε δεκτή από αξιωματούχους του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο κύριος όγκος των διαμαρτυρόμενων πυροσβεστών, περίπου 600 – 800 άτομα, παρέμειναν στην φραγμό της Αστυνομίας στη συμβολή με τη Βασ. Σοφίας.

Λιγότερο από μια ώρα αργότερα και ενώ οι εκπρόσωποι των εποχικών πυροσβεστών δεν είχαν πάρει τις διαβεβαιώσεις – εγγυήσεις που επιθυμούσαν, οι διαδηλωτές, περίπου 800 στον αριθμό, πήγαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητώντας να συναντήσουν την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη. Ενώ η συνάντηση αντιπροσωπείας τους με την υπουργό ήταν σε εξέλιξη, μέρος των διαδηλωτών, στη θέα μιας διμοιρίας των ΜΑΤ που στο μεταξύ είχε πάρει εντολή να αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου, εξαγριώθηκαν. Σήκωσαν τα ρολά ασφαλείας στην πρόσοψη του κτιρίου και εισέβαλαν στο εσωτερικό σπάζοντας μάλιστα τη τζαμαρία στην είσοδο. Λίγη ώρα αργότερα πάντως, η ένταση εκτονώθηκε και ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών αποχώρησε. Η αντιπροσωπεία έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν αμφισβητείται η νομιμότητα των διαδικασιών μονιμοποίησής τους, ενώ η υπουργός παρέπεμψε σε διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται ως εποχικοί μέχρι τη μονιμοποίησή τους. Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις μερίδα των διαδηλωτών παρέμεινε στο ισόγειο του υπουργείου μέχρι αργά το βράδυ, όταν και αποχώρησε.

Νωρίτερα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχαν μεταβεί οι πέντε πρόεδροι των ισάριθμων ομοσπονδιών Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής. Πήγαν νωρίς το μεσημέρι στο ΓΛΚ ζητώντας να συναντήσουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος ωστόσο εκείνη την ώρα απουσίαζε. Παρ’ όλα αυτά, οι συνδικαλιστές παρέμειναν έξω από το γραφείο του δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί έως ότου γινόντουσαν δεκτοί από τον αναπληρωτή υπουργό. Τελικά, συναντήθηκαν με τη διευθύντρια του γραφείου του , η οποία ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ που προβλέπει επαναφορά των μισθών στα προ 2012 επίπεδα. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι εντός περίπου δύο μηνών θα εφαρμοστούν τα λεγόμενα «ειδικά» μισθολόγια που -σύμφωνα με τους συνδικαλιστές- συνεπάγονται νέες περικοπές στους μισθούς τους. Κατόπιν αυτού η αντιπροσωπεία αποχώρησε. Αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αρχής γενομένης από την 22 Φεβρουαρίου , οπότε προγραμματίζεται πανελλήνια, ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. «Συνεχίζοντας την αγωνιστική μας πορεία, απευθύνουμε σε όλες τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις γενικό προσκλητήριο μάχης για να αποτραπούν οι νέες επιζήμιες για τον ένστολο ρυθμίσεις» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους. Προς επίρρωση του τεταμένου κλίματος, 15 αντιεξουσιαστές από τη «συνέλευση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων του κολαστήριου» πραγματοποίησε κατάληψη στο υπουργείο υγείας.σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες νοσηλείας στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

«Συνεχίζουμε τη διαδικασία ένταξης των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό. Για τη διασφάλιση της εργασίας που θα παρέχουν μέχρι τη μονιμοποίηση θα κατατεθεί νομοθετική διάταξη στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με τη σύμφωνη γνώμη των Υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης», σχολίασε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή