ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομογενειακό Μνημόσυνο Πεσόντων στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης

Ομογενειακό Μνημόσυνο Πεσόντων στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης

Με πρωτοβουλία του Hellenic American Leadership Council (HALC) και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης, τελέστηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος. Στην πρόσκλησή τους, το HALC και το Προξενείοανέφεραν την επέτειο των Ιμίων και το τραγικό δυστύχημα του ελικοπτέρου ΠΝ-28 στις 11 Φεβρουαρίου 2016, καλώντας την ομογένεια να τιμήσει όλους τους γνωστούς και αγνώστουςήρωες.

Στην τελετή παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, αντιπροσωπεία από το Προξενείο και την Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που υπηρετούν στην ΝΥ, οεπικεφαλής του HALC στη Νέα Υόρκη, Νικόλας Κατσίμπρας και εκπρόσωποι και μέληομογενειακών οργανώσεων. Συγκινητική ήταν επίσης η παρουσία του Νικόλαου Μαχαίρα, γαμπρού του Υποπλοίαρχου Τάσου Τουλίτση, κυβερνήτη του ΠΝ-28, καθώς επίσης και τουΙωάννη Γιαλοψού, πρώτου ξαδέρφου του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού, πλήρωμα στο ΠΝ-21 που χάθηκε τη νύχτα των Ιμίων.

Μετά την τέλεση του μυστηρίου, ο Δρ. Κούτρας απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό στοεκκλησίασμα με ιδιαίτερη αναφορά στους πεσόντες στα Ίμια και στον θάνατο του Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη το 2006, υπενθυμίζοντας τα αναρρίθμητα παραδείγματα αυτοθυσίας τωνενόπλων δυνάμεων. Σε μία συγκινητική και σπάνια στιγμή για την ομογένεια, οιπαρευρισκόμενοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο μέσα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στην καρδιά του Μανχάταν, μετά από παρότρυνση του Γενικού Προξένου.

Παρόλες τις άσχημες καιρικές συνθήκες, το πλήθος γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων τουκαθεδρικού ναού μετά το μνημόσυνο για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του κουΚατσίμπρα, ο οποίος στον πρόλογό του επεσήμανε την προσωπική σημασία αυτής της μέρας, ωςπρώην αξιωματικός του ΠΝ και γιος πιλότου της ΠΑ. Ο κος Κατσίμπρας με έκδηλοσυναισθηματισμό μίλησε «για τους ανθρώπους πίσω από τους ήρωες και τον τρόπο με τον οποίοέχουν σημαδέψει τις ζωές των αγαπημένων τους προσώπων αλλά και την ιστορία της πατρίδαςγια πάντα.»

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας λίγες μνήμες και σκέψεις για τρεις από αυτούς τους ήρωες,»ανέφερε ο ομιλητής συνοδεύοντας τις ιστορίες του με εικόνες από τους πεσόντες. Ο κοςΚατσίμπρας μίλησε για τα ατυχήματα του Σμηνάρχου (Ι) Γεωργίου Παπαγιαννόπουλου το 1997 με C-130 κατά τη διάρκεια αποστολής έρευνας διάσωσης, του Σμηνάρχου (Ι) ΣτέργιουΚωτούλα το 2009 με πυροσβεστικό αεροσκάφος στην Κεφαλλονιά αλλά και του ελικοπτέρουΠΝ-28 πέρυσι στην Κύναρο, στο οποίο επέβαιναν τρεις πρώην συνάδελφοι του ομιλούντος, οιΥποπλοίαρχοι Τάσος Τουλίτσης και Κωνσταντίνος Πανανάς και ο Ανθυπασπιστής ΕλευθέριοςΕυαγγέλου. 

Πριν κλείσει την ομιλία του με ενός λεπτού σιγή, ο κος Κατσίμπρας επεσήμανε ότι οι ήρωες δενέχουν χρώμα ιδεολογικό και πολιτικό. Η μνήμη τους πρέπει να ενώνει τους Έλληνες και να τουςπαρακινεί να συμμετέχουν στην δημοκρατική διαδικασία εκλέγοντας αντιπροσώπους οι οποίοινα είναι ικανοί να αξιοποιούν κατάλληλα το προσωπικό των ΕΔ για να προστατεύουν τασυμφέροντα της Πατρίδας. «Πρέπει ταυτόχρονα όμως να έχουν την επίγνωση και τηνσυναίσθηση να τους προφυλάξουν από τις άσκοπες θυσίες. Δυστυχώς έχουν υπάρξει πολλέςάσκοπες θυσίες σε αυτή την ηρωική λίστα,» πρόσθεσε ο κος Κατσίμπρας δηλώνοντας ότι ησυγκεκριμένη εκδήλωση θα καθιερωθεί ώστε να αποδίδονται τιμές από την ομογένεια στουςπεσόντες κάθε χρόνο.