Καταγγελίες γιατρών Λέσβου κατά των ΜΚΟ

Καταγγελίες γιατρών Λέσβου κατά των ΜΚΟ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδικαιολόγητη επιβάρυνση του νοσοκομείου Μυτιλήνης με περιστατικά που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που καλύπτουν τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ, καταγγέλλουν οι γιατροί της Λέσβου. Στο ίδιο πλαίσιο κατηγορούν τις ΜΚΟ ότι έχει αποτύχει παταγωδώς στην εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τους πρόσφυγες.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο του νησιού, οι ΜΚΟ δεν διαθέτουν ούτε έναν παιδίατρο για τη Μόρια και τον Καρά Τεπέ, με αποτέλεσμα όλα τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο, η παιδιατρική κλινική του οποίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. «Η παιδιατρική κλινική, για να καταρτίσει πρόγραμμα εφημεριών, μετακινεί τους παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας. Η πρόσληψη ενός επικουρικού παιδιάτρου, που ενδιαφέρεται για τη θέση, έχει «κολλήσει» λόγω καθυστέρησης της έγκρισης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου. Οι ΜΚΟ δεν διαθέτουν ούτε ένα παιδίατρο για τα εκατοντάδες παιδιά στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ. Η έλλειψη διερμηνέων κάνει την περίθαλψη των προσφύγων, ακόμα πιο δύσκολη. Ο εξαναγκασμός των παιδιάτρων να εφημερεύουν και να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να σταματήσει». Και συνεχίζει η ανακοίνωση, «η ανάθεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) και της διαχείρισης των προσφύγων στις ΜΚΟ  –από την Ε.Ε. και την κυβέρνηση– στην πράξη ευνόησε μόνο τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται αδρά. Απέτυχαν παταγωδώς στην εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τους πρόσφυγες. Επιβαρύνουν αδικαιολόγητα το νοσοκομείο με περιστατικά που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σε επίπεδο ΠΦΥ».

Εκτός από την παιδιατρική κλινική, πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν και η ψυχιατρική κλινική που από τον περασμένο Μάιο λειτουργεί με μία μόνο ψυχίατρο και το ογκολογικό τμήμα που έχει μείνει από το τέλος του 2016 με έναν ογκολόγο, να παρακολουθεί 1.250 ασθενείς, εκ των οποίων 300 βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT