Διακόσιοι μυστικοί αστυνομικοί για την αποτροπή νέων βανδαλισμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Διακόσιοι μυστικοί αστυνομικοί για την αποτροπή νέων βανδαλισμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Μάρτιο, μετά το μπαράζ επιθέσεων κουκουλοφόρων σε σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού, οι επιτελείς της ΓΑΔΑ κατέστρωσαν ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την αποτροπή νέων κρουσμάτων βανδαλισμών.

Ενας μεγάλος αριθμός δικυκλιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πήρε εντολή να εκτελεί υπηρεσία στατικής φύλαξης έξω από σταθμούς του μετρό, ενώ το σχέδιο προέβλεπε ακόμα ενεργοποίηση αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας (περίπου 80 τον αριθμό) και Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Τους μήνες που ακολούθησαν, οι βανδαλισμοί στο μετρό ατόνησαν και αντίθετα καταγράφηκε κλιμάκωση των καταδρομικών επιθέσεων σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Υπό την πίεση των νέων δεδομένων, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γιάννης Σκουμπούρης είχε συναντηθεί με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας τη λήψη πρόσθετων αστυνομικών μέτρων σε στάσεις και αφετηρίες λεωφορείων και τρόλεϊ που βρίσκονται στις λεγόμενες «δύσκολες» περιοχές, κυρίως γύρω από τα Εξάρχεια. Υπεγράφη μάλιστα ειδικό μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον κ. Σκουμπούρη και στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Το διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα, πάντως, τα δεδομένα επιδεινώθηκαν, υποχρεώνοντας τους επιτελείς της ΓΑΔΑ να προχωρήσουν σε επανασχεδιασμό των αστυνομικών μέτρων. Το νέο, επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης τέθηκε σε ισχύ στις αρχές της εβδομάδας και έχει ως βασική στόχευση τη σύλληψη των νεαρών που επιδίδονται σε βανδαλισμούς ακυρωτικών μηχανημάτων. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν οι εμπνευστές του σχεδίου, θα λειτουργήσει παραδειγματικά και θα ανακόψει το κύμα καταστροφών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα 200 αστυνομικοί με πολιτικά, κυρίως από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και δευτερευόντως από υπηρεσίες ένστολης αστυνόμευσης, απασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το θέμα των βανδαλισμών στα ΜΜΜ, δίχως σε αυτούς να προσμετρώνται οι δικυκλιστές της Αμεσης Δράσης, που επίσης έχουν εντολή να επιτηρούν σταθμούς μετρό και ηλεκτρικού.

«Η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί αυτήν τη στιγμή τη νούμερο 1 προτεραιότητά μας», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το νέο επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης περιλαμβάνει περιπολίες μυστικών αστυνομικών με δίκυκλα στα σημεία του λεκανοπεδίου, όπου σημειώνονται συχνότερα επιθέσεις και βανδαλισμοί λεωφορείων και τρόλεϊ. Επιπλέον, δεν αποκλείεται, ομάδες αστυνομικών με πολιτικά να ελέγχουν διακριτικά το εσωτερικό των οχημάτων.

Χθες, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας χαρακτήρισε «μεμονωμένα» τα πρόσφατα κρούσματα καταδρομικών επιθέσεων και βανδαλισμών στο κέντρο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT