Νέα e-άδεια διαμονής μεταναστών

Νέα e-άδεια διαμονής μεταναστών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στα αυτοκόλλητα στα διαβατήρια και στην κάθε είδους χαρτούρα βάζει η ηλεκτρονική άδεια διαμονής αλλοδαπών, που ξεκινά να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Αφορά τους 557.476 πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, νομίμως στην Ελλάδα και πρόκειται για έγγραφο που ενέχει θέση ταυτότητας για όσους το αποκτούν. Ωστόσο, όσοι ήδη διαθέτουν άδεια παραμονής η οποία έχει εκδοθεί έως και τις 20 Φεβρουαρίου 2017 δεν είναι ανάγκη να την αντικαταστήσουν έως τη λήξη ισχύος της, οπότε και θα αντικατασταθεί με την ηλεκτρονική.

Η ηλεκτρονική άδεια διαμονής αποτελεί υποχρέωση της χώρας σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1030/2002 που τροποποιήθηκε το 2008, σύμφωνα με τον οποίο οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα επιβάλλεται να έχουν άδεια διαμονής με τα βιομετρικά τους δεδομένα, δηλαδή φωτογραφία προσώπου και δαχτυλικά αποτυπώματα. Για τη φωτογραφία απαιτούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές και έτσι απαγορεύονται φωτογραφίες με μαντίλα, χιτζάμπ, νικάμπ, γυαλιά ή άλλα στοιχεία που κρύβουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και βέβαια πρέπει να έχουν ληφθεί πρόσφατα. Επίσης η κάρτα θα έχει και μικροτσίπ όπου θα βρίσκονται αποθηκευμένα τα σχετικά στοιχεία.

Στο ίδιο έγγραφο θα υπάρχει ψηφιοποιημένη η υπογραφή του κατόχου, η χώρα γέννησης, το φύλο, ένδειξη που αφορά τη διάταξη του νόμου με βάση την οποία εκδόθηκε η άδεια διαμονής –καθώς σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ίσχυαν διαφορετικοί νόμοι όσον αφορά στους μετανάστες– αλλά και ένδειξη που θα αφορά τον αν ο κάτοχος έχει δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Η νέα ηλεκτρονική κάρτα διαμονής είναι ένα ασφαλές έγγραφο υψηλών προδιαγραφών που παρέχει όλα τα εχέγγυα έναντι πιθανών παραποιήσεων για την προστασία τόσο των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών όσο και του ίδιου του κατόχου.

Εντός τριάντα ημερών από την κατάθεση της σχετικής αίτησης, οι υπηρεσίες καθορίζουν ημερομηνία για τη λήψη των βιομετρικών δεδομένων – εξυπακούεται ότι όποιος υποβάλλει αίτηση για άδεια παραμονής συμφωνεί σε ό,τι απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Eιδικά στην περίπτωση των πολιτών τρίτων χωρών που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, εφόσον ο αιτών απουσιάζει από τη χώρα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μπορεί να καθοριστεί νέο ραντεβού εντός 6 μηνών.

Σε σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρονται διεξοδικά οι λεπτομέρειες εφαρμογής της σχετικής διαδικασίας. Το κόστος έκδοσης και εκτύπωσης ανά κάρτα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, έχει καθοριστεί στα 16 ευρώ. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής άδειας διαμονής προβλεπόταν να ξεκινήσει από τις 20 Φεβρουαρίου, ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή