ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεξαμενή 250 εκατ. ευρώ και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα το 2018

Δεξαμενή 250 εκατ. ευρώ και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα το 2018

Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένεται να ενεργοποιηθούν το 2018, αλλά και για τις τάσεις σε ό,τι αφορά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα μίλησε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Ν.Ε.), Πάνος Ζαμάνης. Σύμφωνα με τον κ.Ζαμάνη, σε διάστημα ενός έτους ανοίγει νέος κύκλος χρηματοδότησης, με κεφάλαια που ειδικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις φτάνουν στα 250 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από «το ελληνικό Fund of Funds, το οποίο δημιουργήθηκε με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (σ.σ. EIF, European Investment Fund) και χρήματα του ελληνικού κράτους, αλλά και ιδιωτών» αναφέρει ο κ. Ζαμάνης.

Το ποσό που αναμένεται να διατεθεί για υπάρχουσες πιο «ώριμες», αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι «πέντε με έξι φορές μεγαλύτερο από τον πρώτο κύκλο του προγράμματος Jeremy» τονίζει ο κ.Ζαμάνης. Για να είναι υποψήφια για χρηματοδότηση μια επιχείρηση, βασικό κριτήριο είναι να διαθέτει τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας και της εξωστρέφειας: «‘Ενας φούρνος της γειτονιάς μας δεν είναι start-up, όμως ένας φούρνος της γειτονιάς που βγάζει ένα καινοτόμο ψωμί (…) μπορεί να θεωρηθεί start-up» αναφέρει ο κ.Ζαμάνης και προσθέτει πως οι δυνάμει δημιουργοί μιας νεοφυούς επιχείρησης δεν θα πρέπει να εστιάζουν μόνο στην υψηλή τεχνολογία αφού «δεν είναι το μόνο εξαγώγιμο προϊόν».

Ο κ.Ζαμάνης τόνισε πως οι διεθνείς τάσεις «δεν θα πρέπει να είναι το μόνο κίνητρο της επιχειρηματικότητας (και) θα πρέπει να αναπτυχθούν έξυπνες ιδέες, πατέντες, συσκευασίες και αυτά να γίνουν 'πακέτο' και να εξαχθούν στο εξωτερικό. Όταν ανταγωνίζεσαι όλο τον κόσμο (…) δεν έχει νόημα απλά να πάρεις την τάση, έχει νόημα να κάνεις αυτό που αγαπάς πάρα πολύ, έχεις γνωρίσει πάρα πολύ καλά» αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τις κυρίαρχες παγκόσμιες κατευθύνσεις στον κόσμο των καινοτόμων επιχειρήσεων και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων αναφέρει πως «πολύ ισχυρή τάση είναι το fintech, που έχει σχέση με χρηματοδοτικές και τραπεζικές υπηρεσίες, (καθώς) οι τράπεζες θεωρούνται στο εξωτερικό ένα παρωχημένο μοντέλο, όπως τις έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα (και δημιουργούνται) ψηφιακές πλατφόρμες χρηματοδότησης τύπου peer 2 peer lending (σ.σ δανεισμός μικρών ή μεγάλων ποσών από ομάδες προσώπων σε άλλα πρόσωπα)».

Την ίδια ώρα, νεοφυείς επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη, αναπτύσσονται στον τομέα «της υγείας, της βιοτεχνολογίας, των προϊόντων που έχουν σχέση με την βελτίωση της υγείας» με σημαντική τάση και αυτή της διατροφής, «τα foodtech, εταιρίες που έχουν σχέση με το φαγητό, τη γαστρονομία και την τεχνολογία γενικότερα».

«Η χώρα μας έχει τα δικά της στρατηγικά πλεονεκτήματα και καλό είναι εφόσον βρισκόμαστε στην Ελλάδα να προσπαθήσουμε να δούμε τι είναι αυτό που μπορούμε να εξάγουμε από εδώ είτε αυτό αφορά σε γνώση που δημιουργείται είτε σε προϊόντα», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων.