ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «διαμάντι» και η… κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών

16s7nomik

Ενα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αρχιτεκτονικού εκλεκτικισμού με επιδράσεις μπαρόκ, το κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών επί των οδών Ακαδημίας 47 και Σίνα, ανακατασκευάστηκε με δωρεά του Αθανασίου Μαρτίνου και αποδίδεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Νομικής Σχολής. Το κτίριο, που ανεγέρθηκε το 1923 και υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά κατά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, αποκαταστάθηκε με τις πλέον εξελιγμένες παρεμβάσεις και διαθέτει σύγχρονες υποδομές για να καλύψει τις ανάγκες της Νομικής.

Η σημαντική αυτή αποκατάσταση, όχι μόνο για το ΕΚΠΑ αλλά και την Αθήνα, που βλέπουν ένα εμβληματικό διατηρητέο κτίριο να «ζωντανεύει», έγινε με δωρεά του Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος έχει προσφέρει σημαντικά ποσά για την ενίσχυση των υποδομών και του έργου του ΑΕΙ. Η τελετή εγκαινίων του κτιρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου (στις 7 μ.μ.). Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος ανέφερε στην «Κ» ότι «ο Θανάσης Μαρτίνος, πριν από μερικούς μήνες, ανέλαβε άλλη μία πρωτοβουλία για την ενίσχυση των υποδομών και του έργου του Πανεπιστημίου Αθηνών: να αποκαταστήσει το εμβληματικό κτίριο επί των οδών Ακαδημίας 47 και Σίνα. Στο ανακατασκευασμένο κτίριο εδράζονται σπουδαστήρια της Νομικής Σχολής και γίνονται μαθήματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Το ΕΚΠΑ είναι ευγνώμον στον Θανάση Μαρτίνο, ο οποίος συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση των δωρητών και των μεγάλων ευεργετών του Ιδρύματος». Στην τελετή των εγκαινίων, ο κ. Δημόπουλος θα επιδώσει τιμητική πλακέτα στον κ. Μαρτίνο.

Χθες το μεσημέρι, πάντως, συμβολική κατάληψη στην κοσμητεία της Νομικής Σχολής πραγματοποίησαν μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας». Σύμφωνα με κείμενο στο Διαδίκτυο, η κατάληψη πραγματοποιήθηκε ως «απάντηση» σε παλαιότερη απόφαση της κοσμητείας να απαγορεύσει εκδήλωση με θέμα την άδεια του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα. Η χθεσινή ημέρα εξάλλου είχε ανακηρυχθεί ως «πανελλαδική ημέρα δράσεων» για τη χορήγηση αδειών στον Δ. Κουφοντίνα και στον καταδικασμένο για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Κώστα Γουρνά. Πορεία πραγματοποίησαν χθες βράδυ στο κέντρο της Αθήνας περίπου 250 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.