«Φάμπρικα Υφανέτ», η υπογραφή των καταληψιών του ΠΑΜΑΚ

«Φάμπρικα Υφανέτ», η υπογραφή των καταληψιών του ΠΑΜΑΚ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «Φάμπρικα Υφανέτ» υπέγραψαν τα άτομα που εισέβαλαν στις διήμερες εκδηλώσεις με θέματα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ουσιαστικά, η υπογραφή παραπέμπει στους καταληψίες του παλαιού εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, το παλιό εργοστάσιο της Υφανέτ είχε κλείσει οριστικά το 1965. Το κτίριο αποτελεί μοναδικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, είναι κατειλημμένο από τον Μάρτιο του 2004 από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στέγαση καλλιτεχνικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, όπως είχε προταθεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επί Σίας Αναγνωστοπούλου ως αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας διατυπώθηκε η πρόταση το κτίριο να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της πόλης αλλά και τμημάτων ΑΕΙ σχετικών με τις τέχνες. Μάλιστα, φέρεται να υπήρχαν και κονδύλια από ευρωπαϊκούς πόρους. Η πρόταση –αρμόδιο είναι και το υπουργείο Πολιτισμού να την υποστηρίξει– χαρακτηρίσθηκε εξαιρετική, ωστόσο διατυπώθηκαν ενστάσεις για τον τρόπο απομάκρυνσης των καταληψιών.

Το εργοστάσιο ξεκίνησε να λειτουργεί επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η περιπέτεια μετά το κλείσιμο της Υφανέτ το 1965 είχε πολλά επεισόδια. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» (του Σάκη Ιωαννίδη στις 28/6/2015) πριν από τη δημιουργία της «Φάμπρικα Υφανέτ», ο εγκαταλελειμμένος χώρος είχε μετατραπεί σε καταφύγιο τοξικομανών και αυτοσχέδια χωματερή. Στα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν, οι καταληψίες διοργάνωσαν από πορείες μέχρι συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις, δρώμενα. Κατά καιρούς, η κατάληψη έκανε παρεμβάσεις στο ταλαιπωρημένο κτίριο, οι οποίες όμως δεν είναι ικανές να εμποδίσουν μακροπρόθεσμα τη φθορά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή