Νέα ζωή στην Πορτογαλία για πέντε παιδιά

Νέα ζωή στην Πορτογαλία για πέντε παιδιά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα ζωή στην άλλη άκρη της Ευρώπης, την Πορτογαλία, ξεκινούν πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι, που είχαν εγκλωβιστεί επί μακρόν στη χώρα μας. Η πρωτοβουλία ανήκει στη «Μετάδραση» και την πρόεδρό της, κ. Λώρα Παππά, που τον περασμένο Ιούνιο βρέθηκε  στην Πορτογαλία με αφορμή τη βράβευση της από το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών συναντήσεων εξέθεσα το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων και η πορτογαλική ηγεσία έδειξε εξ αρχής μεγάλη προθυμία να βοηθήσει» λέει στην «Κ» η κ. Παππά.

Ακολούθησε συστηματική και υποδειγματική συνεργασία με την Πορτογαλική Συνομοσπονδία Οργανώσεων CNIS, των αρμοδίων πορτογαλικών υπουργείων, της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών, ώστε να υλοποιηθεί κάτι, που μέχρι πρότινος θεωρείτο αδύνατο. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω πρωτοβουλία δεν σχετίζεται με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ούτε με την οικογενειακή επανένωση, αλλά εκπορεύεται αποκλειστικά από την καλή θέληση της πορτογαλικής πλευράς και τα γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής. «Η Πορτογαλία αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στην Ευρώπη» τονίζει η κ. Παππά, συγκινημένη από την έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης των Πορτογάλων, που τυπικά είχαν ήδη εκπληρώσει την υποχρέωση τους να λάβουν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων μέσω του προγράμματος Μετεγκατάστασης. Το κόστος της μεταφοράς των παιδιών αλλά και μέρους των παροχών που θα λάβουν από τις πορτογαλικές οργανώσεις κάλυψε η Just Cycling, μια πρωτοβουλία της Ελβετικής Οργάνωσης No More Walking, στην οποία συμμετέχουν ποδηλάτες από όλη την Ευρώπη. Εν προκειμένω, οι ποδηλάτες έδωσαν τα έσοδα από τη διαδρομή Αμστερνταμ- Λονδίνο- Αμστερνταμ, ενώ σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη δωρεά έπειτα από την υλοποίηση μιας ακόμα «ποδηλατοδρομίας» από το Αμστερνταμ στις Βρυξέλλες και τούμπαλιν.

Τα εν λόγω παιδιά ανήκουν ίσως στην πλέον ευάλωτη κατηγορία, δεδομένου ότι δεν έχουν πλέον κανέναν στενό συγγενή ούτε στην Ελλάδα ούτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Λόγω έλλειψης θέσεων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, διαβιούν σε κακές συνθήκες, ενώ όχι σπάνια καταλήγουν και πάλι σε χέρια διακινητών» τονίζει στην ανακοίνωσή της η «Μετάδραση». Ορισμένα, μάλιστα, από τα παιδιά που προσγειώθηκαν προ ημερών στην Πορτογαλία ζούσαν μέχρι χθες σε καταυλισμούς. Τώρα, οι ανήλικοι έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια, παρακολουθούν μαθήματα πορτογαλικών και πλήθος δραστηριοτήτων, που απώτερο στόχο έχουν την ομαλή τους ένταξη στην κοινωνία. Η παραπάνω «γέφυρα» αλληλεγγύης φαίνεται ότι αποτελεί μόνον την αρχή μιας πολλά υποσχόμενης συνεργασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή