ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Τέμπη προσελκύουν εκδρομείς

14s10
14s10tr

Για ορισμένους το ταξίδι έχει μεγαλύτερη αξία από τον προορισμό. Το φετινό Πάσχα, το ταξίδι στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει διαφορετικό ενδιαφέρον λόγω της παράδοσης μεγάλων τμημάτων των νέων αυτοκινητοδρόμων. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι όσοι αποτόλμησαν φέτος την πασχαλινή έξοδο είναι ελαφρώς περισσότεροι από πέρυσι, με τις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα να αποτελούν από μόνες τους… λόγο ταξιδιού.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» (που διαχειρίζεται τον άξονα Ραχών Φθιώτιδας – Κλειδιού Ημαθίας της ΠΑΘΕ) έχει καταγράψει αύξηση των διελεύσεων κατά 30% και έπεται συνέχεια. «Δεν είναι λίγοι όσοι έσπευσαν να διανύσουν το νέο κομμάτι για να δουν ιδίοις όμμασι τις τρεις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα. Τα μηνύματα που έχουμε είναι πολύ θετικά. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο και οι οδηγοί είναι ενθουσιασμένοι από την ταχύτητα και την ασφάλεια», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» Δημήτρης Γκατσώνης. Υπολογίζεται ότι από τους σταθμούς διοδίων Μακρυχωρίου και Λεπτοκαρυάς διέρχονται τις τελευταίες 4 ημέρες περίπου 7.000 οχήματα την ημέρα ανά κατεύθυνση. Το ζητούμενο, πάντως, είναι ποιο κομμάτι αυτής της αύξησης θα παραμείνει και ποιο ήταν καθαρά περιστασιακό. «Πιστεύω ότι σημαντικό μέρος των οδηγών που πέρασαν από τις σήραγγες τις τελευταίες ημέρες ήρθε απλά για να δει το έργο», λέει ο κ. Γκατσώνης. «Είναι φυσιολογικό».

Μέχρι χθες το μεσημέρι, πάντως, η πασχαλιάτικη έξοδος από την Αθήνα έδειχνε να κινείται περίπου στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Νέας Οδού, από τα διόδια Αφιδνών έχουν περάσει από την προηγούμενη Παρασκευή έως χθες το μεσημέρι 151.000 οχήματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα αυξάνονταν κατά 35.000 μέχρι το βράδυ. Πρόκειται για αύξηση 1,7% σε σχέση με την πασχαλινή έξοδο του 2016. Προς νότο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ολυμπίας Οδού, χθες από το πρωί έως το μεσημέρι είχαν περάσει από τα διόδια Ελευσίνας περίπου 19.500 οχήματα, έξοδος ανάλογη με την περυσινή. Πάντως εκτιμάται ότι τελικά η φετινή πασχαλινή έξοδος θα είναι αυξημένη.

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα υπόλοιπα μέσα τα οποία επέλεξε σημαντική μερίδα του πληθυσμού. Η κίνηση των ΚΤΕΛ εμφανίστηκε ενισχυμένη χθες και σήμερα, όπως άλλωστε κάθε χρόνο. Η ζήτηση καλύπτεται με επιπλέον δρομολόγια από την Αθήνα προς το σύνολο των προορισμών που εξυπηρετούν τα ΚΤΕΛ. Σε καθημερινή βάση τα δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ Κηφισού ανέρχονται σε 236, ενώ τις δύο αυτές ημέρες (Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή) αγγίζουν τα 500. Με ενισχυμένα δρομολόγια θα εξυπηρετήσουν τους εκδρομείς και τα ΚΤΕΛ Λιοσίων.

Αεροπορική κίνηση

Σημαντικός αριθμός εκδρομέων επέλεξε την αεροπορική οδό, με την κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» να παρατηρείται από τη Μ. Τετάρτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα αρκετά ενισχυμένη. Τις παραπάνω ημέρες είναι προγραμματισμένες 2.630 πτήσεις προς όλους τους προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού. Παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί (σύμφωνα με τα δρομολόγια που έχουν ενισχυθεί και τις ναυλωμένες πτήσεις) είναι η Πάρος και η Κέρκυρα. Σημαντική κίνηση παρατηρείται και προς τη Θεσσαλονίκη, τη Σαντορίνη, τη Λάρνακα, το Ηράκλειο, τα Χανιά και τη Ρόδο.

Για όσους έχουν επιλέξει τον σιδηρόδρομο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι και το πρώτο πρωινό δρομολόγιο του Μ. Σαββάτου αυξάνει τη χωρητικότητα των αμαξοστοιχιών. Ωστόσο, Μ. Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, λόγω της μειωμένης κίνησης τροποποιούνται ορισμένα τοπικά δρομολόγια και γραμμές του βασικού άξονα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη ).