3.000 πρόσφυγες ζουν σε κτίρια υπό κατάληψη στην Αθήνα

3.000 πρόσφυγες ζουν σε κτίρια υπό κατάληψη στην Αθήνα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε καταλήψεις αλληλέγγυων στην Αθήνα με την ανοχή της αστυνομίας εφόσον οποιαδήποτε επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου που έχει παράνομα καταληφθεί «είναι θέμα πολιτικής απόφασης». Αυτή την απάντηση λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ή οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους όταν απευθύνονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τα οποία έχουν καταληφθεί καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τα δίκτυα κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) αλλά και ΕΝΦΙΑ. Οι συνθήκες λειτουργίας, υγιεινής και ασφάλειας σε αυτούς τους χώρους είναι αδύνατον να ελεγχθούν, ενώ οι φιλοξενούμενοι βρίσκονται «εκτός συστήματος και νομοθεσίας», η οποία ισχύει για τους υπόλοιπους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα. Πολλοί συχνά επίσης, άτομα πηγαινοέρχονται σε αυτούς τους χώρους χωρίς να υπάρχει έλεγχος, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανασφάλεια στους περιοίκους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανέφερε στην «Κ» ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δήμου περίπου 2.500-3.000 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε αυτούς τους χώρους. Πηγές της αστυνομίας ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι μικρότερος, σημειώνοντας μάλιστα σαφώς ότι η αστυνομία γνωρίζει ποιοι οργανώνουν τις συγκεκριμένες καταλήψεις αλλά και ποιοι φιλοξενούνται σε αυτές. Ομως η αστυνομική παρέμβαση δεν αποφασίζεται εύκολα, παρά το γεγονός ότι σαφώς παραβιάζεται ο νόμος.

Η επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου ιδιοκτησίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που τελούσε υπό κατάληψη πραγματοποιήθηκε 40 ημέρες μετά την υποβολή μήνυσης από τον οργανισμό στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας (στις 3 Φεβρουαρίου). Στο μεταξύ, από την πλευρά του οργανισμού είχε πραγματοποιηθεί σειρά νομικών ενεργειών (εισαγγελική παραγγελία, μηνυτήρια αναφορά, εξώδικο προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης), δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο κτίριο εκτελούνταν εργασίες με ευρωπαϊκά κονδύλια για τη δημιουργία δομής στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων. Οι συνθήκες που επικρατούσαν εντός του κτιρίου, οι οποίες αποκαλύφθηκαν μετά την επέμβαση, ήταν άθλιες.

Λίγες ημέρες μετά την εκκένωση, ένα ακόμα κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στον Πειραιά αυτή τη φορά, καταλήφθηκε από αλληλέγγυους. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν οργανωθεί σχέδια για τους χώρους που βρίσκονται υπό κατάληψη, όμως για να υλοποιηθεί οποιαδήποτε επέμβαση πρέπει να έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένοι χώροι φιλοξενίας για τη μεταφορά των ανθρώπων.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία του Δήμου Αθηναίων έφθασε ένας λογαριασμός ΕΥΔΑΠ ύψους 15.484 ευρώ για το κτίριο του 5ου Λυκείου που βρίσκεται στην οδό Πρασσά και τελεί υπό κατάληψη για τη στέγαση προσφύγων. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά. Τον προηγούμενο μήνα ο Δήμος Αθηναίων «ανακάλυψε» ότι οφείλει 2.000 ευρώ σε τηλέφωνο, εφόσον εντός του κτιρίου υπήρχε τηλεφωνική γραμμή η οποία δεν είχε διακοπεί. Επειδή οι καταληψίες δεν επιτρέπουν την είσοδο προς το παρόν δεν υπάρχει λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος.

Ταυτόχρονα, ενώ η κατάληψη του City Plaza όπου φιλοξενούνται από 250-400 πρόσφυγες έκλεισε ένα χρόνο (πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου του 2016) με εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου που έχει καταληφθεί από αλληλέγγυους Ελληνες και ξένους καλείται να πληρώσει λογαριασμό ύδρευσης 81.500 ευρώ. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης έθεσε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση. Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δημοτικό συμβούλιο, Πέτρος Κωνσταντίνου, τόνισε ότι τα χρήματα από τις εκδηλώσεις θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των εργαζομένων στους οποίους η «προηγούμενη» ιδιοκτήτρια χρωστάει. Η ιδιοκτήτρια του City Plaza αναρωτιέται από πότε μεταβίβασε την περιουσία της χωρίς να το γνωρίζει και εξηγεί ότι τα χρήματα οφείλονται στους εργαζομένους από τον προηγούμενο ενοικιαστή που επίσης χρωστά ενοίκια και στην ίδια.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά είναι αντίθετος σε τέτοιου είδους ενέργειες «γιατί υπάρχει ένα στοιχείο αδιαφάνειας. Κανένας δεν είναι υπεύθυνος για το τι συμβαίνει», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή