ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μοσκοβισί: «Nα απευθυνθούμε στους χαμένους της παγκοσμιοποίησης»

Μοσκοβισί: «Nα απευθυνθούμε στους χαμένους της παγκοσμιοποίησης»

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), του οποίου είναι μέλος, να «αναστηθεί» μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές, προχωρώντας σε μια «σημαντική επανίδρυση» για να προσαρμοσθεί στον 21ο αιώνα.

«Δεν ξέρω αν το PS είναι νεκρό ή όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλει να αναστηθεί», δήλωσε ο πρώην υπουργός του Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, όταν ερωτήθηκε για το μέλλον του πολιτικού σχηματισμού του.

«Πρέπει να γίνει μια σημαντική δουλειά επανίδρυσης. Πρέπει να ξανασκεφθούμε τα πάντα, διότι το σοσιαλιστικό λογισμικό, σοσιαλδημοκρατικό του 21ου αιώνα, πρέπει να επανεφευρεθεί τώρα», εξηγεί ο επίτροπος.

Ο Μοσκοβισί αποστασιοποιήθηκε εξάλλου από τη θέση του Μανουέλ Βαλς, πρώην συναδέλφου του στην κυβέρνηση, ο οποίος ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα πως θα είναι «υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας» στις βουλευτικές εκλογές και ότι επιθυμεί να εγγραφεί στο κίνημα που ιδρύθηκε από τον Εμμανουέλ Μακρόν και μετονομάσθηκε σε La Republique en marche.

«Βρίσκω πως η αντίθεση ανάμεσα στο να είναι κανείς στην προεδρική πλειοψηφία ή να είναι στην αντιπολίτευση είναι εντελώς στείρα και είναι σαν να πηδάς και με τα δύο πόδια μέσα σε μια απλωμένη παγίδα», υποστήριξε καλώντας το κόμμα του να «διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές».

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα οφείλει να βοηθήσει τον πρόεδρο να επιτύχει, χωρίς αμφισημίες, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς δισταγμούς,. χωρίς επιφυλάξεις, αλλά οφείλει επίσης να παραμείνει ένα κόμμα της αριστεράς, που υποστηρίζει τις αξίες του, που δεν αρνείται τον εαυτό του και που συνεχίζει να είναι ένα κόμμα με τη δική του ταυτότητα», εξήγησε.

Επιπρόσθετα ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να απευθυνθεί «στους χαμένους της παγκοσμιοποίησης» μετά το «μήνυμα συναγερμού» των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις οποίες το Εθνικό Μέτωπο έλαβε σχεδόν 11 εκατομμύρια ψήφους.

«Οφείλουμε να αφουγκραστούμε τη σύγχυση, τον φόβο, τον θυμό αυτών που ψήφισαν το Εθνικό Μέτωπο, αυτών που απείχαν ή που ψήφισαν λευκό ή άκυρο», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Το μήνυμα αυτό ισχύει για τον εκλεγέντα πρόεδρο (τον Εμμανουέλ Μακρόν), ισχύει επίσης για την Ευρώπη», επεσήμανε.

«Η Ευρώπη οφείλει να απευθυνθεί σ' αυτούς που αισθάνονται πως είναι οι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης, οι παραμερισμένοι, ακόμη περισσότερο απ' ό,τι σ' αυτούς για τους οποίους ο άνεμος της παγκσομιοποίησης πνέει ούριος και οι οποίοι αισθάνονται άνετα», υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος, υπενθυμίζοντας πως η Μαρίν Λεπέν έκανε την Κυριακή «ένα ιστορικό ρεκόρ» με 10,6 εκατ. ψήφους.

«Το μήνυμα αυτό είναι ένα μήνυμα συναγερμού: υπάρχει μια δυσαρέσκεια έναντι της Ευρώπης η οποία παραμένει ισχυρή», διαπίστωσε ο επίτροπος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι την Κυριακή νίκησε ένας φιλοευρωπαίος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ