ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι νοσηλευτές καλούν τους πολίτες να δράσουν

Οι νοσηλευτές καλούν τους πολίτες να δράσουν

Την ενεργό συμμετοχή των πολιτών για τη βελτίωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, και κυρίως την καλύτερη στελέχωσή τους, ζητεί η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή, η ομοσπονδία καλεί τους πολίτες να υπογράψουν ψήφισμα για τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου για ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών ανά ασθενή στις δομές του ΕΣΥ.

«Ως εκπρόσωποι του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, ζητάμε από τους πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα και επισκέπτονται τις δημόσιες δομές να αντιληφθούν ότι αιτία της δυσαρέσκειάς τους ως ληπτών υπηρεσιών υγείας δεν είναι η “αδιαφορία” του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά η πασιφανής υποστελέχωση των δομών από νοσηλευτές», αναφέρει ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας (ΠαΣΟΝοΠ) Γιώργος Τσόλας. Ο ίδιος περιγράφει στην «Κ» μια άκρως απογοητευτική εικόνα σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό. «Σε ένα μέσο τμήμα δημόσιου νοσοκομείου της Αθήνας αντιστοιχεί πλέον ένας νοσηλευτής για τουλάχιστον 30 ασθενείς», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη την απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια, όταν η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής προς 40 ασθενείς. Και αυτό, όταν διεθνείς μελέτες καταδεικνύουν ότι ασθενείς σε υποστελεχωμένα τμήματα παρουσιάζουν κατά 6% υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας, υψηλότερα ποσοστά πνευμονίας, ουρολοιμώξεων και γενικά συμβάντων που αυξάνουν τον χρόνο νοσηλείας σε σχέση με τα τμήματα με επαρκή στελέχωση.

Πολλά κενά

«Ουσιαστικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά έχουν να γίνουν από το 2009. Κάθε χρόνο αποχωρούν από το ΕΣΥ περίπου 1.500 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν μείνει στο ΕΣΥ αγγίζει πλέον τα 50 έτη. Πολλοί είναι γυναίκες με ανήλικα παιδιά και άρα κοντά στη συνταξιοδότηση», επισημαίνει ο κ. Τσόλας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠαΣΟΝοΠ, το 2015 στο ΕΣΥ υπηρετούσαν 29.253 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, σε σύνολο 39.452 οργανικών θέσεων. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνουν έλλειψη 10.199 νοσηλευτών, ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Τσόλας, με βάση τα διεθνή δεδομένα απαιτείται ο τριπλάσιος αριθμός νοσηλευτών από αυτούς που σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ. «Το οξύμωρο», επισημαίνει, «είναι ότι ούτε καν υπάρχει για το ΕΣΥ σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει την αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού ανά ασθενή, με βάση το τμήμα στο οποίο αυτός νοσηλεύεται, την ειδικότητα κ.ά. Αντίθετα, από το 2007, έχουν θεσμοθετηθεί σαφείς αναλογίες νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά μόνο για τις ιδιωτικές κλινικές». Η ΠαΣΟΝοΠ με το ψήφισμά της ζητεί να υπάρξει σαφές νομοθετικό πλαίσιο και για το ΕΣΥ σε ό,τι αφορά τη στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό. Η συλλογή υπογραφών θα ξεκινήσει σήμερα σε τρεις πόλεις της Ελλάδας. Στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, έναντι του κτιρίου της Υγειονομικής Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη, και στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Δράμας. Το ψήφισμα θα είναι και διαδικτυακό έως τις 12 Ιουλίου, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Avaaz.org. Εν συνεχεία η ΠαΣΟΝοΠ θα παραδώσει το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής, με την προσδοκία να προκαλέσει συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου.