Προσφυγικό: Ειλημμένη απόφαση το κλειστό κέντρο στη Χίο

Προσφυγικό: Ειλημμένη απόφαση το κλειστό κέντρο στη Χίο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος γύρος αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων στη Χίο με αφορμή τη χωροθέτηση του προαναχωρησιακού κέντρου, η δημιουργία του οποίου πάντως αποτελεί ειλημμένη απόφαση. Στο μεταξύ, ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σχετικά με τις φθορές που έχει υποστεί το κάστρο της Χίου λόγω της παρουσίας τού –ανεπίσημου, επιπλέον– καταυλισμού της Σούδας στα όριά του. Ταυτόχρονα η Παγχιακή Επιτροπή κατοίκων και φορέων του νησιού, οι οποίοι αντιδρούν στη δημιουργία του προαναχωρησιακού κέντρου, εξέδωσαν δελτίο Τύπου. Παρουσιάζοντας τα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν ελεύθερες περίπου 32.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ενώ στα νησιά παραμένουν 4.000 άνθρωποι επιπλέον της χωρητικότητας των υφιστάμενων δομών, ζητούν την «άμεση αποσυμφόρηση του νησιού».

«Η κυβέρνηση έχει λάβει οριστική και αμετάκλητη απόφαση για την άμεση κατασκευή κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου σε σημείο το οποίο θα υποδείξει η Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την ασφαλή διαχείρισή του», αναφέρει σε επιστολή του ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου Γιώργο Γεωργούλη. «Η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ και την κατάργηση της αθλιότητας που λέγεται Σούδα», προσθέτει αποκαλύπτοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Οι φήμες για χωροθέτηση του κέντρου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ολύμπων πυροδότησαν οξείες αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς τάχθηκε ανοικτά υπέρ της δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου στη Χίο. Ωστόσο μέλη της Παγχιακής Επιτροπής αντέτειναν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.

Σημαντικές φθορές έχουν γίνει στο κάστρο της Χίου (χρονολογείται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην ερώτησή του ο βουλευτής Ν. Μηταράκης. «Χρησιμοποιείται για καθημερινές οικιακές εργασίες, όπως για παράδειγμα το άπλωμα ρούχων, ανοίγονται τρύπες για στήριξη σκηνών, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας λόγω ντεπόζιτων καυσίμων που είναι αποθηκευμένα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, σε άλλα σημεία του κάστρου εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης, γεγονός που δείχνει την αποσπασματική αντιμετώπιση των θεμάτων του μνημείου», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή