ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο για 12ωρη εφημερία γιατρών ΕΣΥ

Σχέδιο για 12ωρη εφημερία γιατρών ΕΣΥ

Η καθιέρωση των 12 ωρών ως ανώτατου χρόνου συνεχόμενης εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ είναι η βασική αλλαγή που προωθεί το υπουργείο Υγείας στο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών. Στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας με το ευρωπαϊκό δίκαιο για το 48ωρο ως ανώτατο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας, το υπ. Υγείας έχει έτοιμο προσχέδιο νόμου με παρεμβάσεις στο ωράριο των γιατρών και την εφημέρευσή τους και το οποίο αναμένεται να αποστείλει εντός των ημερών στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για τις παρατηρήσεις της.

Οπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές, η βασική αλλαγή που προτείνει το υπουργείο είναι να καταργηθούν οι 17ωρες καθημερινές εφημερίες και οι 24ωρες εφημερίες των αργιών και των Σαββατοκύριακων και να καθιερωθούν η 5ωρη εφημερία, ως συνέχεια του τακτικού επτάωρου ωραρίου και η 12ωρη εφημερία, το βράδυ, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. «Ο γιατρός που θα έχει πρωινή βάρδια θα μπορεί να εφημερεύει πέντε ώρες ως συνέχεια του ωραρίου του και εν συνεχεία θα πραγματοποιείται και άλλη μία 12ωρη εφημερία γιατρού. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες την 24ωρη εφημερία θα τη μοιράζονται δύο γιατροί», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Π. Παπανικολάου γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, ο οποίος ωστόσο έως και χθες το βράδυ ανέμενε να δει τις προτάσεις του υπουργείου. Η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει αρνητικές τις αλλαγές, επιμένοντας στη θέση που είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2008 με το υπουργείο Υγείας, όταν πάλι η πολιτεία είχε κληθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα να βρει έναν τρόπο να προστατεύσει το 48ωρο ανώτατης εβδομαδιαίας εργασίας των γιατρών. Οπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, η συμφωνία τότε ήταν για επτάωρο πρωινό ωράριο, μία εφημερία την εβδομάδα (17ωρη ή 24ωρη), ρεπό έπειτα από κάθε ενεργό εφημερία και αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις γιατρών.

Kαταπάτηση 48ωρου

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πολιτεία έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο για την καταπάτηση του 48ωρου ανώτατου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας –τακτικό ωράριο και εφημερίες– των γιατρών και για τη μη καθιέρωση ελάχιστου ημερήσιου χρόνου αναπαύσεως ή ρεπό που να διαδέχεται άμεσα μία εφημερία. Μάλιστα, τον ερχόμενο Ιούνιο επίκειται και η καταβολή προστίμου το ύψος του οποίου, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο Ευρωδικαστήριο είχε προσφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ελληνικής πολιτείας. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες δέκα Ενώσεων Ελλήνων γιατρών σύμφωνα με τις οποίες οι ειδικευμένοι υποχρεούνται στην πράξη –αλλά και με βάση την εθνική νομοθεσία– να εργάζονται κατά μέσον όρο εβδομαδιαίως από 60 έως 72 ώρες και οι ειδικευόμενοι από 71 έως 93 ώρες. Επιπρόσθετα, οι Ενώσεις κατήγγειλαν ότι οι γιατροί του ΕΣΥ στην Ελλάδα υποχρεώνονται σε τακτική βάση να εργάζονται έως και 32 ώρες χωρίς διακοπή στον χώρο της εργασίας και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να λαμβάνουν και τα ρεπό που δικαιούνται.