«Nαι» σε προαναχωρησιακό κέντρο στη Χίο από τον δήμο

«Nαι» σε προαναχωρησιακό κέντρο στη Χίο από τον δήμο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου στη Χίο (ΠΡΟΚΕΚΑ) ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο του νησιού, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση με πολλές αντεγκλήσεις, που κράτησε έως τα ξημερώματα της Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, φορείς του νησιού και μέλη της Παγχιακής ομάδας που αντιδρά στη δημιουργία προαναχωρησιακού εξέφρασαν πολλές αντιρρήσεις, ωστόσο η πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου Μανώλη Βουρνού είπε το μεγάλο «ναι».

Χαρακτηριστική των αντιδράσεων που υπάρχουν στο νησί είναι η τοποθέτηση του κ. Ζαχαρία Μαϊστράλη από το Εμπορικό Επιμελητήριο Χίου, που ανέφερε ότι ο κόσμος δεν θέλει να παραμείνουν οι μετανάστες στο νησί. «Η Χίος πρέπει να αδειάσει και να παραμείνουν μόνο όσοι μας αναλογούν σχετικά με τον πληθυσμό του νησιού», τόνισε (polithischios.gr).

Προς το παρόν δεν έχει δημοσιοποιηθεί το σημείο όπου θα χωροθετηθεί το ΠΡΟΚΕΚΑ, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν διάφορες φήμες που αναστατώνουν τους κατοίκους περιοχών του νησιού.

Κλείσιμο Σούδας

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη έχουν δεσμευτεί ότι μόλις δημιουργηθεί το ΠΡΟΚΕΚΑ, όπου στο πρότυπο της Λέσβου και της Κω θα παραμένουν υπό περιορισμό όσοι πρόκειται να επιστρέψουν στην Τουρκία, θα δρομολογηθεί το κλείσιμο της Σούδας. Πρόκειται για τον ανεπίσημο καταυλισμό που λειτουργεί στις παρυφές της πόλης και όπου επικρατούν πολύ δύσκολες συνθήκες για τους διαμένοντες.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας πάνω από 40 άτομα, ανάμεσά τους και αρκετά μικρά παιδιά, έπαθαν τροφική δηλητηρίαση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού. Μάλιστα, τη μεταφορά των ανθρώπων ανέλαβαν εθελοντές, καθώς δεν υπήρξε κινητοποίηση από τη ΜΚΟ που έχει αναλάβει τη σίτιση. H αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, σε επίσκεψή της στη Χίο την προηγούμενη εβδομάδα, είχε τονίσει στις τοπικές αρχές ότι η δημιουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ (η οποία είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις) θα βοηθήσει να πραγματοποιούνται πιο γρήγορα οι επιστροφές στην Τουρκία για εκείνους που δεν γίνεται δεκτό το αίτημα ασύλου τους. Στη Χίο το τελευταίο 24ωρο έφθασαν ακόμα 29 άτομα από την Τουρκία, ενώ οι συνολικές αφίξεις στο νησί την τελευταία εβδομάδα ξεπερνούν τα 150 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή