Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Το προσφυγικό δοκιμάζει τις ανθρωπιστικές αρχές»

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Το προσφυγικό δοκιμάζει τις ανθρωπιστικές αρχές»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μετανάστευση και τη διαρκώς εντεινόμενη προσφυγική κρίση εστίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Concordia. «Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα για ολόκληρη την ανθρωπότητα», τόνισε. Ειδικότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψή του στη Λέσβο μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, που είχε στόχο να εκφράσουν από κοινού τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες και να αναδείξουν τα προβλήματα και τη δραματική κατάσταση των ανθρώπων αυτών.

Ο κ. Βαρθολομαίος επαίνεσε την προσφορά των κατοίκων της Λέσβου και εξήρε το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση στη χώρα μας, και ενώ κάποιες ευρωπαϊκές χώρες με την πολιτική τους στο θέμα μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα τεράστιο hotspot, όπως είπε, η Εκκλησία προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η μετανάστευση και η προσφυγική κρίση δοκιμάζουν τις ανθρωπιστικές αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού και, ευρύτερα, την ευρωπαϊκή ταυτότητα», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος και εξήρε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι θρησκείες.

«Η διαρκώς εντεινόμενη προσφυγική κρίση αποτελεί ευκαιρία και πεδίο σύμπραξης και κοινών πρωτοβουλιών για τις θρησκείες, τις κυβερνήσεις, τα ανθρωπιστικά κινήματα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις σε Ευρώπη και παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου, το σύγχρονο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα δεν αφορά μόνον την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Βαρθολομαίος, τονίζοντας ότι «σαφέστατα, οι προσπάθειες περιθωριοποίησης της θρησκείας από τους εκπροσώπους της ακραίας εκκοσμίκευσης δεν προωθούν τους στόχους των δικαιωμάτων του ανθρώπου», και πως «προφανέστατα, η κρίση αυτή είναι αδύνατον να αντιμετωπισθεί επί των αρχών μιας γραφειοκρατικής, τεχνοκρατικής και οικονομοκεντρικής Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή