Τζέιμς Μάτις: «Ευθύνη Κογκρέσου η κατάσταση των Ε.Δ.»

Τζέιμς Μάτις: «Ευθύνη Κογκρέσου η κατάσταση των Ε.Δ.»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σοκαρισμένος» με την κατάσταση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από πλευράς μαχητικής ικανότητας εμφανίστηκε ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στρατηγός των πεζοναυτών, ο Μάτις αποστρατεύτηκε το 2013, έχοντας διατελέσει επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) επί προεδρίας Ομπάμα.

Ως πολιτικός προϊστάμενος του Πενταγώνου, αυτή τη φορά, ο Μάτις δεν δίστασε να επιρρίψει στο Κογκρέσο την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που παρέλαβε, καταλογίζοντάς του ότι «επιδεικνύει νωθρότητα και όχι ηγετικό ρόλο» στα προβλήματα της άμυνας. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τους βουλευτές και γερουσιαστές ότι αρκούνται σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης του στρατού και ότι, σε πείσμα των διαπιστώσεων και των δύο κομμάτων, δεν έχουν ακόμη αναθεωρήσει τη νομοθεσία που θέτει όρια στις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού.

Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ διεθνώς, ο υπουργός Αμυνας εκτίμησε ότι «η πλέον επείγουσα και επικίνδυνη απειλή στην ειρήνη και την ασφάλεια είναι η Βόρεια Κορέα». Τις αμερικανικές ανησυχίες για το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ενίσχυσαν οι δύο δοκιμές πυρηνικών όπλων και οι δεκάδες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου.

Οσον αφορά τη Ρωσία, ο Τζέιμς Μάτις, ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της Μόσχας στους κόλπους της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ότι «επί του παρόντος δεν φαίνεται πως ο κ. Πούτιν επιθυμεί μια θετική σχέση με εμάς. Αναζητούμε, ωστόσο, κοινό έδαφος».

Σε άλλο σημείο της ακρόασής του, ο Τζέιμς Μάτις έκανε γνωστό ότι θα υποβάλει σύντομα στον Λευκό Οίκο τις προτάσεις του Πενταγώνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Τον περασμένο μήνα, η χειρότερη επίθεση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ από την έναρξη του πολέμου, που άφησε πίσω της περισσότερους από 150 νεκρούς, ενίσχυσε την αίσθηση του αδιεξόδου στην Ουάσιγκτον.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες πιθανολογούν ότι το Πεντάγωνο θα προτείνει την αποστολή 3.000 έως 5.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών, με αποστολή κυρίως την εκπαίδευση και καθοδήγηση των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή