ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποστολή ειδικού εξοπλισμού στην Μυτιλήνη για εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου

Αποστολή ειδικού εξοπλισμού στην Μυτιλήνη για εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου

Αμεση ήταν η κινητοποίηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και σε συνεργασία με τη ΓΓ πολιτικής προστασίας, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 6.1 ρίχτερ που έπληξε σοβαρά την Λέσβο.

Συγκεκριμένα, συντονίστηκε άμεσα το σχέδιο ενίσχυσης του μόνιμου σεισμολογικού δικτύου στην πληγείσα περιοχή για την βελτίωση της επιστημονικής παρακολούθησης και εκτίμησης της σεισμικής δραστηριότητας και επικινδυνότητας.

Τέσσερις φορητοί σεισμολογικοί σταθμοί μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Μυτιλήνη, με επιστημονικό και τεχνικό κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και την άμεση αρωγή του Υπουργείου Επικρατείας, της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του ΥΠΕΘΑ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου, οι φορητοί ψηφιακοί σεισμογράφοι νέας τεχνολογίας με τη χρήση τηλεμετρίας έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο τις καταγραφές τους στο επιχειρησιακό κέντρο του ΓΙ στο ΕΑΑ (Αθήνα) έτσι ώστε να γίνεται άμεσα η ανάλυση της σεισμικότητας και η εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας κατά την εξέλιξη του φαινομένου.

Το σεισμολογικό δίκτυο εγκαταστάθηκε στη Λέσβο και στη Χίο και λειτουργεί με 4 σεισμολογικούς σταθμούς, στην Αγ. Παρασκευή στο Δαμάνδρι στη Μυτιλήνη και στα Καρδάμυλα Χίου.