ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τη σεισμική ακολουθία στη Λέσβο

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τη σεισμική ακολουθία στη Λέσβο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22.50 το Σάββατο ανοιχτά της Λέσβου, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 32 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Μυτιλήνης, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Πρόκειται για την ισχυρότερη από τότε, μετασεισμική δόνηση με το ίδιο περίπου, επίκεντρο. Ακολούθησαν πάντα με το ίδιο επίκεντρο, τρεις σεισμικές δονήσεις στα 3, 3,2 και 3.5 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.  «Θετική εξέλιξη η χθεσινή» ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, εξηγώντας ότι ο μεγαλύτερος, μέχρι στιγμής, μετασεισμός είχε σαν αποτέλεσμα να εκτονωθούν οι δυνάμεις στο υπέδαφος. «Θα έχουμε μακρά σεισμική δραστηριότητα και για αρκετούς μήνες σποραδικές δονήσεις. […] Αποφύφαμε τους μεγάλους κινδύνους, όπως η μετάσταση της δραστηριότητας σε άλλο ρήγμα» είπε τονίζοντας ότι ο μετασεισμός των 5,2 Ρίχτερ έγινε αισθητός κυρίως στο νότιο τμήμα της Λέσβου.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου που είναι επικεφαλής του Συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πρόσφατης σεισμικής διεργασίας, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Υπενθυμίζεται πως στις 5: 40 το πρωί του Σαββάτου είχε σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ.